Dezelfde lijst, dezelfde naam en vlak onder elkaar: twee keer Philippe Vallez is géén drukfout

© sdr

Neen, u zult niet dubbel zien, wanneer u op 14 oktober in het stemhokje de lijst van SP.A ziet. Op plaats 8 staat Philippe Vallez. Net als op plaats 9. Geen drukfout, maar twee mensen met dezelfde naam, die toevallig voor dezelfde partij opkomen.

Stijn Delabie

Philippe Vallez 8 doet elke dag zijn ronde als postbode. “Dat maakt dat ik voor veel mensen een vertrouwd figuur ben”, zegt Philippe. “Toen de partij mij vroeg om op te komen voor de gemeenteraadsverkiezingen, heb ik niet getwijfeld. Ik zie het in de eerste plaats als ondersteuning van de lijst, hoewel ik nu voor de tweede keer OCMW-raadslid ben geworden. Ik ben ook verbonden aan het ABVV, ik zie het als mensen helpen.”

Ook Philippe Vallez 9 is als délégé actief voor de socialistische vakbond. “Mijn vader was ook afgevaardigde bij mijn werkgever, Incoplast,” zegt hij. “Nadat hij overleed, trad ik in zijn voetsporen. Politiek heeft mij altijd geïnteresseerd. Ik ben nog ondervoorzitter geweest van SP.A Ronse en ben momenteel gemeenteraadslid.”

Ruzie met vader

In een kleine stad als Ronse dezelfde naam dragen, zorgde eerder al voor verwarring en soms hilarische situaties. “Ik vernam het eerst van horen zeggen, dat er een jongen was die voetbal speelde en ook heette zoals ikzelf”, vertelt Philippe Vallez 9. “Zelf speel ik biljart, geen voetbal, dus onze werelden bleven lange tijd gescheiden. Maar mijn vader was voorzitter van de supportersclub van voetbalclub SK Ronse. Op een gegeven moment maakte ene ‘Philippe Vallez’ zich lid. Mijn vader sprak mij erover aan toen hij de lijst van nieuwe leden te zien kreeg: ‘gij zijt ne schone’, u lid maken van mijn club, zonder mij iets te zeggen!”

Toch zouden beide elkaar pas echt leren kennen binnen de partijwerking van SP.A. “We komen goed overeen en voeren samen campagne. Dat we beide dezelfde naam hebben, trekt de aandacht, dat is een voordeel. En is er eens iemand die per ongeluk op de andere Philippe stemt, is dat niet erg. Als iedereen zich even veel vergist, komt dat op hetzelfde neer”, lacht het duo.

Maar was het nu per se nodig om de twee Philippen achter elkaar op de lijst te zetten? “We hebben de plaatsen toegewezen op basis van het vorige aantal naamstemmen”, legt voorzitter Freddy Verkruyssen uit. “Het scheelde tussen beide geen vijf stemmen, dus dan kom je vanzelf naast elkaar te staan. Het was wel extra opletten bij het indienen van de lijst. Als dat niet correct gebeurde, kon er een van de twee geschrapt worden. De oplossing deze keer is hun tweede voornaam. Op acht staat Philippe Gilbert Vallez en op negen Philippe Marnic Vallez.”

“Er bestaan ook andere oplossingen, maar we wilden zeker met onze eigen voor- en familienaam opkomen”, besluiten de Philippen.