Direct naar artikelinhoud
Vermoorde journalist

Saudische beurs stevig in het rood als gevolg van kwestie Khashoggi

De Saudische autoriteiten bevestigden dit weekend de dood van journalist Khashoggi.Beeld EPA

De aandelenbeurs van Saudi-Arabië stond vandaag stevig in het rood als gevolg van de kwestie rond de dood van journalist Jamal Khashoggi. De leidende Tawadul-index verloor bij opening bijna 4 procent. Gedurende de sessie maakte de graadmeter wel iets van dat verlies goed.

De Saudische autoriteiten bevestigden dit weekend de dood van regeringskritisch journalist Khashoggi. Volgens de Saudische openbaar aanklager brak op het consulaat in Istanbul een gevecht uit tussen hem en de mensen die hij daar ontmoette. Dat zou geleid hebben tot zijn dood. Achttien Saudi's zijn gearresteerd in verband met het onderzoek.

De Amerikaanse president Donald Trump noemde de verklaring over Khashoggi in eerste instantie een goede eerste stap. Later sprak hij wel zijn zorgen uit over het gegeven dat het lichaam van de journalist nog niet is gevonden.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei in een televisie-interview dat, zolang het onderzoek naar de dood van Khashoggi loopt, Berlijn geen militair materieel naar Ryadh uivoert. Duitsland was vorig jaar goed voor de levering van 254 miljoen euro aan militaire goederen aan het land.

Londen liet vandaag via minister voor brexit Dominic Raab weten dat de Saudische uitleg "niet geloofwaardig" is.