De tijdelijke tent van vzw Al Umma op het terrein van de City Pirates op Linkeroever.© Margot De Clercq

Tentmoskee op terrein City Pirates zint bewoners Linkeroever niet: “En nu is de grond hier ook nog vervuild met PFAS”

Linkeroever -

De tijdelijke tent van vzw Al Umma op de terreinen van City Pirates lokt veel boze gevoelens uit bij buurtbewoners. De onduidelijkheid wringt en daarbovenop vernam de buurt dat de omgeving, dus ook het bewuste terrein, vervuild is met PFAS. De schep te veel, zeg maar.

Margot De Clercq

“We vinden de City Pirates een prachtig initiatief en hebben een goed contact. Er was soms luide muziek en ze reden soms laat het gras af, maar oproepen tot gebed en grote voetballampen in het midden van de nacht: dat roept vragen op”, aldus de anonieme bewoners van de Charles de Costerlaan op Linkeroever. Zij zijn niet gediend met de vestiging van vzw Al Umma op het terrein van de City Pirates.

De vzw is al lang actief op Linkeroever en zet zich onder andere in voor jongeren. Hij organiseert heel wat: van religieuze activiteiten zoals de iftar tot een zwerfvuilactie.

“De link tussen religie en voetbal is fout, wij bestaan naast elkaar. Bij ons is iedereen welkom, ongeacht welke religie”

Michiel De Visschere

Algemeen directeur City Pirates

Sinds 2018 was de vzw samen met de stad op zoek naar nieuw onderdak. De leden kregen een tent die vervangen ging worden door tijdelijke containers om dan uiteindelijk definitieve gebouwen te plaatsen. Om de rust te bewaren, werd er gezocht naar een redelijk afgelegen zone. Het terrein van de City Pirates leek ideaal.

De Charles de Costerlaan is sinds juni een autoluwe straat. Het terrein van de City Pirates is ook vrij afgelegen.© Margot De Clercq

“Met de City Pirates staan wij voor verbinding in de maatschappij, wij zullen dus altijd helpen”, zegt algemeen directeur Michiel De Visschere. “We hebben ook geen seconde getwijfeld toen de stad vroeg om een tent te plaatsen.”

Communicatie

Maar de buurt was niet zo happig op die tent. Ze voelt zich belogen omdat de tent er oorspronkelijk leek te komen voor algemene activiteiten: van huiswerkbegeleiding tot een wafelbak. “Maar uiteindelijk blijkt het gewoon een moskee te zijn.”

Eind februari sijpelden de eerste klachten binnen. Op de gemeenteraad van maandag 29 april gooiden Sam van Rooy (Vlaams Belang) en Martine Vrints (N-VA) de bezorgdheden op tafel. De onverwachte religieuze invulling van de tent lijkt de hoofdbekommernis.

“We kregen een brief van OVAM waarin stond dat onze grond vervuild is met PFAS. Ondertussen ligt al wel de eerste laag beton voor de tijdelijke containers naast de tent. Wij steken nog maar een spade in onze eigen tuin en kunnen beboet worden. Maar het veld waar die jongeren op rollebollen is ook vervuild hé”

Bewoners

Charles de Costerlaan

“De link tussen religie en voetbal is fout, wij bestaan naast elkaar. Bij ons is iedereen welkom, ongeacht welke religie”, zegt De Visschere.

Na twee buurtvergaderingen gingen de City Pirates aan de slag met de bezorgdheden van de buurtbewoners.

De tent stond eerst in de rechterhoek van het voetbalveld.© Margot De Clercq

“Toen de tent geplaatst werd, op de hoek van het veld, hebben wij inderdaad niet gecommuniceerd met de buurtbewoners. Dat is fout en het is jammer dat we daarom op slechte voet begonnen zijn. Want na de eerste klachten, zochten we meteen naar oplossingen. We verhuisden de tent zodat die verder verwijderd was van de bewoning.”

Dat de communicatie op slechte voet gestart is, geeft ook schepen van Sociale Zaken Tatjana Scheck toe. Maar de buurt blijft zeer sceptisch.

“Het potje stinkt en zelfs op de buurtvergadering van 2 april kregen we geen duidelijke antwoorden, ook niet van schepen Scheck die toen aanwezig was”, aldus de bewoners.

Vervuiling

Toen de gemoederen bedaard leken, kregen de buurtbewoners twee weken geleden ineens een brief van OVAM in hun bus. “Daarin stond dat onze grond historisch vervuild is met PFAS. Ondertussen ligt al wel de eerste laag beton voor de tijdelijke containers naast de tent. Wij steken nog maar een spade in onze eigen tuin en kunnen beboet worden. Maar het veld waar die jongeren op rollebollen is ook vervuild he. En daar beginnen ze zonder bouwvergunning gewoon aan de aanleg.”

De grond werd al voorbereid voor de tijdelijke containers die in plaats van de tent moeten komen.© Margot De Clercq

De eigenaars van de terreinen zullen moeten opdraaien voor de vervuiling, maar de bewoners vragen zich af wie eigenlijk verantwoordelijk is.

Tatjana Scheck.© Jeroen Hanselaer

“De stad kocht vorig jaar enkele terreinen op Linkeroever, waaronder deze terreinen. De aankoop is nog niet volledig rond, dus voorlopig zijn ze nog van de Vlaamse Waterweg”, legt Tatjana Scheck uit. “Tijdens de gemeenteraad viel ik uit de lucht, ik kreeg nog geen informatie over die vervuiling. Ik ga me dus eerst deftig informeren.”

“Tijdens de gemeenteraad viel ik uit de lucht, ik kreeg nog geen informatie over die PFAS-vervuiling. Ik ga me dus eerst deftig informeren”

Tatjana Scheck (Vooruit)

Schepen van Sociale Zaken

De bewoners betreuren hoe alles verloopt. “Sinds juni is de Charles de Costerlaan autoluw. Er werd ons een prachtig, groene zone beloofd. Toch is er hier nu een ongeziene bedrijvigheid en ontpopt de straat zich tot grote parkeerplaats. Het dossier hangt al met haken en ogen aan elkaar. Die vervuiling werkt nu als rode lap op heel de situatie”, aldus de bewoners.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners