De vernielde iglo in het Cortewallepark.© dvk

Vandalen vernielen voor tweede keer kunstwerk in park Cortewalle: “Niemand begrijpt waarom een onschuldig object een doelwit wordt”

Beveren -

Als onderdeel van een tentoonstelling in kasteel Cortewalle staat al enkele weken een plasticiglo in de kasteeltuin. Het kunstwerk werd ruim een week geleden al eens het slachtoffer van vandalen, maar is sinds afgelopen weekend volledig stuk.

Dieter Verschooren

De tentoonstelling Syncope is een concept van kunstverzamelaar en curator David Eeckhaoudt. Aan de hand van kunstwerken van drie hedendaagse kunstenaars, Ibrich Gees, David Wauters en medecurator Jan D’Hooghe, wil hij onder meer het probleem van de klimaatverandering en oorlogsdreiging onder de aandacht brengen.

Een grote iglo die vervaardigd is uit gerecycleerd plastic, moest de blikvanger worden voor de expo en mensen die de kasteeltuin passeren warm maken voor een bezoek. (Lees verder onder de foto)

Curatoren van de expo Jan en David bij de nog intacte iglo in het Cortewallepark.© dvk

Vorige week werd het kunstwerk van de hand van de Nederlandse kunstenaar Luc Sponselee echter deels vernield. “Op een nacht hebben vandalen enkele delen van de iglo uit het geheel getrapt”, zegt David Eeckhaoudt.

“Er was toen al aanzienlijke schade, maar het was nog mogelijk om die te herstellen. Luc Sponselee is dan zelf naar Beveren gekomen om het kunstwerk te repareren. We hingen een bordje op waar ‘camerabewaking’ op staat te lezen om vandalen op een ander gedacht te brengen.”

Fietsbeugel

Al bleef de iglo jammer genoeg blijkbaar een zeer interessant doelwit voor cultuurbarbaren. “In de nacht van zaterdag op zondag zijn de vandalen een pak driester te werk gegaan”, vertelt curator David. “Vooraan het kasteelpark hebben ze een fietsbeugel met betonnen fundament in zijn geheel uit de grond gesleurd. Daarmee hebben ze de iglo zodanig toegetakeld dat je niet meer ziet dat het een kunstwerk is geweest. Hij is dus totaal vernield en we kunnen hem dus niet meer redden.”

Intussen liggen de restanten van de iglo er als een hoopje schroot bij in het kasteelpark. “Nogmaals heropbouwen gaan we zeker niet doen, ook omdat de expo nog maar een weekend loopt”, zegt curator David. “In samenspraak met de kunstenaar hebben we beslist om de hoop plastic te laten liggen tot na dit weekend. Ook dat kan aanzien worden als kunst en zal symbool staan voor deze nutteloze streek.”

Geen fallus

De kunstenaar wil in gesprek gaan met de vandalen. “Niemand begrijpt waarom een onschuldig object als een iglo het doelwit wordt voor vandalisme”, zegt David. “Mocht hier nu een groot fallussymbool staan, zou ik het nog begrijpen dat iemand daar aanstoot aan neemt en het wil vernielen. Wij willen dus vooral weten wat de daders bezield heeft om er eventueel in de toekomst rekening mee te kunnen houden. We geloven niet in een zware straf om zoiets te vermijden maar denken dat een goed gesprek meer kan oplossen.”

Wie de expo Syncope nog wil bezoeken, kan dit weekend nog terecht in kasteel Cortewalle. Als je meer weet over het vandalisme kan je je wenden tot de lokale politie, die al een proces-verbaal opstelde over het incident.

https://artabstrait.be/art/syncope
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER