Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump: top met Noord-Korea zou tóch op 12 juni kunnen doorgaan

Donald Trump en Kim Jong-Un: zitten ze straks alsnog samen?Beeld Reuters

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag gezegd dat zijn historische topontmoeting met de Koreaanse leider Kim Jong-un alsnog op 12 juni "zou kunnen doorgaan".

"Wij zijn bezig met hen (de Noord-Koreanen) te praten", zei de bewoner van het Witte Huis in de rozentuin aldaar. "Zij willen dit echt doen. Wij zouden het ook willen doen, we zullen zien wat er gebeurt", om eraan toe te voegen dat de topontmoeting alsnog op 12 juni zou kunnen doorgaan.

Gisteren had Trump per brief aan Kim die datum afgeblazen. De president beklaagde zich toen over de "enorme woede en open vijandigheid" uit de hoek van Pyongyang. De president reageerde vandaag echter bijzonder positief op de Noord-Koreaanse reactie op zijn besluit.

Noord-Korea had laten weten het te betreuren dat de Amerikaanse leider "plots" besloot de historische topontmoeting in Singapore af te blazen en gaf aan nog steeds bereid te zijn tot gesprekken met de Verenigde Staten. Trump noemde het op Twitter "erg goed nieuws" dat Pyongyang met zo'n "productieve" reactie kwam. "We zullen snel zien waar dit naartoe gaat. Hopelijk naar lange en duurzame welvaart en vrede", tweette hij.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis zinspeelde erop dat de bijeenkomst mogelijk alsnog doorgaat. Hij zei dat diplomaten nog overleggen over de mogelijkheid om een top te houden. "Dus dat is erg goed nieuws", voegde hij toe.