© Hans Otten

“Wereldvrede bereik je pas na eigen innerlijke rust”

Misschien heeft u het verschil niet opgemerkt, maar de wereld is er sinds zondagmiddag heel wat ­vredevoller op geworden. Op 8.000 plaatsen werd tegelijk met het kloppende hart in India gemediteerd. Ook in Geel-Larum.

Hans Otten

De wereldwijde meditatiesessie op zondagmiddag vormde de apotheose van het eerste Ekam Wereldvrede Festival dat vanuit de imposante tempel van Ekam in India werd aangestuurd. In meer dan 8.000 zogenaamde vredesenergiepunten in 101 landen maakten mediteerders via een livestream verbinding met hun spirituele leiders Krishnaji en Preethaji. Door samen te mediteren veroorzaken ze “een rimpelingseffect waardoor de mensheid mogelijk in een prachtige staat van vrede wordt gestuwd”, luidt de officiële toelichting.

Klinkt u nogal zweverig in de oren? Weet dan dat de zowat vijftig deelnemers die zondag in de gloednieuwe meditatiehal in Geel-Larum verzamelden, persoonlijk een grote verrijking halen uit het proces. De initiatiefnemers Sigrid Voorspoels uit ­Bouwel (Grobbendonk) en Luc Stoops uit Oud-Turnhout getuigden zelf over de impact die het ontdekken van de verschillende meditatietechnieken en de visie achter Ekam op hun leven heeft gehad.

Ander licht

“Ik kreeg een paar jaar geleden de diagnose van kanker met uitzaaiingen naar de lymfeklieren en het bot”, zegt Luc Stoops. “Niet te opereren, dus. Ik zocht op allerlei manieren steun en troost, tot vrienden me aanraadden om diksha (overdracht van goddelijke genade vanop afstand binnen het hindoeïsme, red.) te proberen. Ik trok naar de O&O Academy in ­India. Misschien verwachtte ik daar een wonderbaarlijke genezing, die er natuurlijk niet kwam, maar ik heb er wel geleerd dat ik mijn voorbije leven in een heel ander licht kan en moet bekijken. Dat heeft mij de moed gegeven om heel positief in het leven te staan.”

Zelfliefde

Voor Sigrid Voorspoels is het duidelijk dat je wereldvrede pas bereikt als je eerst innerlijke vrede hebt bereikt. “En dat is in deze tijden van stress, depressie en burn-out een hele uitdaging. Maar dankzij deze aanpak heb ik weer zelfliefde gevonden en durf ik mezelf weer op de eerste plaats te zetten. Iets wat ik in mijn relaties nooit heb gedurfd. Ook eenzaamheid schrikt me niet langer af. Ik ben pas nog een weekje in mijn eentje naar zee geweest. Ik durf te zeggen dat het de mooiste vakantie uit mijn leven was.”

Meditatiehal

Het hele gebeuren vond plaats in de meditatiehal die Eva Moors op de Larumsebrugweg volop verbouwt met behulp van haar man, die volgens haar zelf helemaal niet zo hoog oploopt met het hele meditatiegebeuren. De manier waarop de hoge stal in deze oude hoeve stilaan tot vredesenergiepunt vorm krijgt, staat volgens de betrokkenen bijna symbool voor de manier waarop iemand tot innerlijke groei komt. “Het is dankzij kleine magische momenten dat ik dit pand in mijn bezit kreeg. Dankzij de zegening van Krishnaji over de plannen voor de meditatiehal die ik hem voorlegde, kan ik eindelijk proberen de ware bedoeling van deze meditatiehal te ontwaren. Ik ben in ieder geval bijzonder blij dat mijn hal nu zo veel mensen samenbrengt om voor wereldvrede te ijveren. Ik hoop nog geregeld dergelijke bijeenkomsten te kunnen organiseren.”