Tips

Wat te doen op een zomerse 1 mei?

Kasteeltuin van Gaasbeek.© Alexander Meeus

Na een somber april begint mei met zomerse temperaturen. De Dag van de Arbeid wordt er een om buiten te genieten. We selecteerden enkele boeiende plekken waar u volop zon mee kunt pikken. Maar vergeet uw regenjas niet, want in de late namiddag zijn onweersbuien mogelijk.

Frederic Eelbode

1. Adellijk tuinieren

Na een grondige restauratie heeft het Kasteel van Gaasbeek een nieuw parcours uitgestippeld langs de gedecoreerde stijlkamers. Het zoomt in op het verhaal van de laatste eigenares, markiezin Marie Arconati Visconti, en kleurrijke figuren uit haar familie en netwerk. Vanaf 1 mei kunt u ook de kasteeltuin bezoeken. Met kennis en passie bouwde het Agentschap voor Natuur en Bos een tuin naar het voorbeeld van kasteeltuinen uit de achttiende en negentiende eeuw. Lees meer.

2. Verpozen in Brusselse parken

In Brussel heet een zomerbar ‘guinguette’. Het gewest richt er dit jaar zeven in, vier daarvan zijn al open: Fabiola in het Koning Boudewijnpark, André in het Park van Laken, Henri in het Georges Henripark en Vincent in het Goede-Herderpark in Evere. De uitbaters werken zo veel mogelijk met lokale en biologische producten. U kunt er ook meer beleven dan eten en drinken, denk aan miniconcerten, yoga en repaircafés.

3. Kunst snoepen aan zee

© Fred Debrock

De triënnale Beaufort aan zee is terug. Tijdens de achtste editie kunt u opvallende en memorabele kunstwerken ontdekken langs onze 67 kilometer lange kustlijn. Beaufort trekt voor deze editie ook landinwaarts, met controversiële rotondekunst, een spiegelende silo aan de Franse grens of een meteoriet die op de Oostendse linkeroever is geland. Lees meer.

4. Moord oplossen in Alden Biesen

Wie of wat zit achter een raadselachtig ongeval op het historische domein van Alden Biesen? Welke sporen kunt u vinden en waar leiden ze naartoe? Met een interactief misdaadspel kunt u op een speelse en spannende wijze de landcommanderij verkennen met het hele gezin.

5. Brunchen in het groen

© fvv

De Gentse zomerbar Gazon, in de tuin van ijspiste Kristallijn, is weer open. Vanaf 10.30 uur kunt u er terecht voor een tafeltje in de zon, zomerse muziek, een fris glaasje, en ontbijt met spek en eieren.

6. Rommelen, snuisteren en afdingen

Vintage- en rommelfanaten kunnen hun slag slaan op de gigantische rommelmarkt van Goegekregen op Spoor Oost in Antwerpen. Er zijn 250 standjes met een mix aan spullen: van hippe tweedehandskledij over oude platen en cd’s tot coole decospullen.

7. Hedendaagse kunst in Brugge

De vierde triënnale van Brugge palmt de uithoeken en vergeten plekken van de stad in. Een silo, een houten toren, een gemeenschapstuin, een schommel in een nauwe tunnel: de grootschalige installaties zijn vindingrijk. U leert een meer hedendaagse kant van Brugge kennen en het kunstparcours biedt stof tot nadenken over de leefbaarheid van een werelderfgoedstad. Lees meer.

8. Op de rode loper in Knokke-Heist

Terwijl de meeste boetieks dicht zijn, kunt u toch gaan shoppen. De hipste badplaats aan de Vlaamse kust is voor even dé modehub van het land. Tijdens de Elle Fashion Week kunt u in Knokke flaneren onder de eerste zonnestralen. Van haute couture tot streetwear, voor fashion queens en kings.

9. Bar tussen de bloesems

In het fruitlandschap van Haspengouw kunt u verpozen in een pop-upbar tussen de bloesems. Bar Bloei ligt in het landelijke Schalkhoven aan een naamloze boerenweg, onbereikbaar met de auto of motor. Te voet of met de fiets, step of Vespa raakt u wel tot aan de deur. Op 1 mei kunt u er genieten van een ontbijtbuffet.