Direct naar artikelinhoud

Nederlands is wel degelijk een wereldtaal: onze taal wordt wereldwijd bestudeerd en vertaald

De ingezonden lezersbrieven van maandag 18 december 2017.

Studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen.Beeld Aurélie Geurts

Brief van de dag: Nederlands is echt een wereldtaal

Terecht wijst Lotte Jensen in haar bijdrage op de effecten van de grootschalige invoering van het Engels als voertaal in het hoger onderwijs. Teksten die niet in het Engels vertaald zijn - Jensen geeft het voorbeeld van Vondels Gijsbrecht van Aemstel kunnen niet meer in het onderwijsprogramma worden opgenomen omdat ze niet aan de eis van de examen- en curriculumcommissies voldoen. Die teksten zijn immers niet in het Engels beschikbaar. Ze roept de minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven (D66), op om in actie te komen tegen het achteloos omschakelen naar het Engels onder het mom van internationalisering.

Jensen heeft gelijk. Er lijkt zich de laatste jaren een onjuiste tegenstelling op te dringen tussen enerzijds het Engels de wereld- en wetenschapstaal en anderzijds het Nederlands leuk voor binnenshuis en vaderlandse geschiedenis.

De IVN (Internationale Vereniging voor Neerlandistiek) heeft begin december het rapport De staat van het Nederlands in de wereld gepubliceerd, waaruit blijkt dat het Nederlands helemaal niet tot ons taalgebied alleen beperkt is. Nederlands wordt over de hele wereld onderwezen en bestudeerd, van Brazilië tot Jakarta, met name in het hoger onderwijs. Meer dan 13 duizend studenten wereldwijd zijn geïnteresseerd in onze taal en cultuur.

De enigen die zich daarover verbazen zijn de Nederlanders zelf. Die maken van het Nederlands een soort 'taaltje voor de eigen groep', lingo-voor-rond-de-dorpspomp, in plaats van in te zien dat het Nederlands ook wel degelijk een wereldtaal is: wereldwijd bestudeerd, wereldwijd vertaald en wereldwijd ingezet voor economische doeleinden.

Een pleidooi voor het Nederlands is geen pleidooi tegen internationalisering, zegt Jensen. Integendeel, een pleidooi voor het Nederlands moet juist de internationale dimensie van de taal onderstrepen. De rest van wereld heeft het culturele, wetenschappelijk, economische potentieel van het Nederlands ontdekt. Nu de Nederlandse politiek nog.

Henriette Louwerse, University of Sheffield, voorzitter Internationale Vereniging voor Neerlandistiek

Wilders' keuze

Dat de PVV zich niet comfortabel voelt met Géza Hegedüs, een lijsttrekker die sympathiseert met racistisch gedachtengoed, lijkt me begrijpelijk. Het lijkt mij goed als de PVV-sympathisanten, met name die in Rotterdam, zich nu eens gaan afvragen hoe het toch kan dat zo iemand zich kennelijk (ook) comfortabel voelt bij het PVV-gedachtengoed. Misschien toch raakvlakken?

Nardy Desloover, Rotterdam

Daarom loopt de werkeloosheid onder 50-plussers niet terug en de bouw vertraging op

Niet zeuren

De bouw moet niet zeuren. Norbert Kok van Bouwbedrijf Kok zegt het zelf: er melden zich wel bouwvakkers met ervaring (en ouder), maar die wil hij niet hebben. Daarom loopt de werkeloosheid onder 50-plussers niet terug en de bouw vertraging op. Eigen schuld.

Ben Ale, Delft

Zeg kaas

Naar aanleiding van de poging van de gemeente Amsterdam om de Amsterdam Cheese Company te verdrijven van het Damrak voert Marcel Gerrit Jans in zijn ingezonden brief van 14 december een pleidooi voor de invoering in ons land van strenge taalwetten die het Nederlands moeten beschermen tegen vreemde invloeden. Hij eindigt met de opwekking: 'Zeg kaas!' Wel: kaas komt van het Latijnse caseus. Als de strenge taalwetten destijds gegolden hadden, had onze taal dit woord, en honderden andere - waaronder kamer, kelder, zolder (van respectievelijk camera, cellarium, solarium) - moeten missen. In Italië heeft men het land in de tijd van Mussolini volgehangen met aanplakbiljetten met de tekst: 'Italiani, boicottate le parole straniere!', oftewel: 'Italianen, boycot vreemde woorden!' Wat jammer nou dat uitgerekend boycot een Engels woord is!

Roel Otten, Woerden

Neem een miljard mee

'Prima idee' luidt de titel van de ingezonden brief van Jan van Genderen, die vindt dat het Paleis voor Volksvlijt weer op het Frederiksplein terug moet komen. Ik heb 28 jaar bij De Nederlandsche Bank gewerkt. Zo weet ik dat Wim T. Schippers, Henk Hofland en Paul Scheffer iedere week bij Nout Wellink, toenmalig president, op bezoek kwamen met dit voorstel. Wellink zei: 'Als jullie bij het volgende bezoek een miljard euro meenemen, dan wil ik erover nadenken.' De bank staat er nog steeds. Deze hoort ook in de hoofdstad te staan. En we hoeven verder toch niet ieder gebouw dat door brand is verwoest te vervangen door het gebouw dat er heeft gestaan?

Marcel van den Bos, Amsterdam

We hoeven toch niet ieder gebouw dat door brand is verwoest te vervangen door het gebouw dat er heeft gestaan?

Domme telefoon

Experts raden allemaal tweetraps-verificatie aan voor internetgebruik. Maar ook de arts voor een e-afspraak en de overheid voor digitale berichten schijnen niet zonder te kunnen. Maar ik heb geen smartphone, en dat is een bewuste keuze. Ik wil niet net als iedereen om me heen de hele dag alleen maar met die domme telefoon bezig zijn. Toch moet ik binnenkort alsnog de hele dag met een telefoon rondlopen omdat ik anders nergens meer kan inloggen. Kan dat nu echt niet anders?

C. Steenman-Vollebregt, Houten

Domme telefoon
Beeld de Volkskrant

Bedankt

Toine Janssen, schoolbestuurder van Conexus in Nijmegen, heeft berekend dat hij een ton kan verdienen door de stakers van zijn stichting niet uit te betalen. Dat is toch reuze handig om andere zaken te bekostigen. Een suggestie voor Conexus-medewerkers: stuur je kerstpakket, waarschijnlijk dat obligate flesje wijn, retour als blijk van 'waardering' voor dit standpunt.

Berto van Laar, Weurt (was ruim 39 jaar medewerker)