Direct naar artikelinhoud
zimbabwe

Ex-vicepresident Mnangagwa keert niet terug naar Zimbabwe "tot veiligheid gegarandeerd kan worden"

De voormalige vicepresident van Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa.Beeld AP

De voormalige vicepresident van Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, heeft vandaag gezegd nog niet terug te keren naar zijn land. Hij wil eerst dat zijn veiligheid daar is gegarandeerd. Mnangagwa zei dat hij het land is ontvlucht nadat hij had gehoord dat er "plannen waren om hem uit de weg te ruimen".

Mnangagwa geldt als de mogelijke nieuwe leider van het land. Hij zei dat er een nieuw tijdperk aanbreekt voor Zimbabwe en dat president Robert Mugabe moet aftreden.

Mnangagwa was een trouwe steunpilaar van Mugabe en werd in 2014 vicepresident. Dat was volgens waarnemers nadat op initiatief van Mugabes vrouw Grace vicepresident Joice Mujuru aan de kant was geschoven. De 93-jarige Mugabe ontsloeg Mnangagwa 6 november met het kennelijke doel zijn 52-jarige vrouw Grace als opvolger aan te stellen. Mnangagwa vluchtte toen naar Zuid-Afrika. Hij zei dat hij en zijn familie bedreigd werden.

Het leger greep vorige week in, uit onvrede over de groeiende macht van de impopulaire Grace. Het leger noemde het geen staatsgreep en Mugabe heeft huisarrest. In zijn omgeving proberen officieren en partijgenoten hem ervan te overtuigen waardig het politieke toneel te verlaten. Zijn politiek partij, de ZANU-PF, heeft zich van hem afgekeerd en het parlement is bezig hem af te zetten. Mugabe doet alsof er niets aan de hand is. Hij heeft een kabinetsvergadering belegd in zijn ambtswoning. Het is onduidelijk of daar nog ministers naar toe gaan.