Duizenden pro-Palestijnse demonstranten op straat in Malmö, klimaatactiviste Greta Thunberg opgepakt

In Malmö in Zweden is een grote pro-Palestijnse demonstratie gaande kort voor de aanvang van het Eurovisiesongfestival zaterdagavond. Volgens de Zweedse krant Aftonbladet lopen 5.000 mensen mee, volgens een andere schatting zijn het er nog 1.000 meer. Ook de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg was van de partij. Zij werd samen met heel wat andere demonstranten opgepakt door de politie.

red

De eerste van twee manifestaties begon zaterdagmiddag op Stortorget, een plein in het centrum van de stad. De betoging verloopt volgens de politie, die massaal op de been is, tot dusver rustig. De demonstratie gaat wel gepaard met veel lawaai en in de omgeving hangt de geur van vuurwerk. De politie is er nu wel bezig met het weghalen van de demonstranten. Onder andere Greta Thunberg werd meegenomen.

Demonstranten dragen Palestijnse vlaggen met zich mee en worden begeleid door tromgeroffel en doedelzakken. Op beelden zijn spandoeken te zien met teksten als “Welkom bij het genocide songfestival” en “Nee tegen volkerenmoord”. Ook worden foto’s getoond van de gruwelijkheden in Gaza en van omgekomen kinderen.

Greta Thunberg was een van de vele demonstranten die zaterdag werd opgepakt© Reuters

De Zweedse autoriteiten gaven in de aanloop naar de finale van het Eurovisiesongfestival toestemming voor twee demonstraties in Malmö. De laatste, die begon bij het Dagvattenparken naast de Malmö-arena in Hyllie, moet om 22.00 uur afgelopen zijn.

De organisatoren hebben de politie verteld in totaal 25.000 deelnemers te verwachten. Donderdag kwamen bij een vergelijkbaar protest tegen het optreden van het Israëlisch leger in Gaza en de deelname van Israël aan het songfestival in Malmö tussen de 10.000 en 12.000 mensen opdagen. Dat waren er toen veel minder dan verwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER