Puigdemont noemt plannen Spaanse regering “ergste aanval tegen Catalonië sinds Franco”

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft de plannen van de centrale Spaanse regering in Madrid om de autonomie van de regio op te schorten, een “rechtstreekse en onaanvaardbare aanval op de democratie” en een “putsch” genoemd. Het is “de ergste aanval” tegen Catalonië sinds de dictatuur van Francisco Franco (1939-1975), zei Puigdemont zaterdagavond tijdens een televisietoespraak in Barcelona.

De Spaanse regering startte zaterdag het formele proces op om de autonomie van Catalonië op te schorten. Bovendien wordt de Catalaanse regering uit zijn functie ontheven en moeten er binnen de zes maanden nieuwe regionale verkiezingen komen, zo kondigde premier Mariano Rajoy aan. “De afzetting van een democratisch verkozen regering is onverenigbaar met een rechtsstaat”, reageerde Puigdemont zaterdagavond.

© EPA-EFE

De Catalaanse minister-president zei dat hij het Catalaanse parlement zou bijeenroepen om een antwoord te formuleren op het inroepen van het befaamde artikel 155 van de Spaanse grondwet door Madrid. Puigdemont riep het regionale parlement wel niet specifiek op om te stemmen over een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië.

Zaterdag kwamen in Barcelona zo’n 450.000 mensen op straat om te protesteren tegen de centrale regering van Mariano Rajoy in Madrid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER