© fred debrock

© Kioni Papadopoulos

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Antwerpse christendemocraten teleurgesteld: “We hoopten boven de 20% te gaan”

Met het hoofd gebogen volgden de christendemocraten zondag de resultaten van de verkiezingen. In provincie Antwerpen scoorden ze niet goed, slecht zelfs. Voor de kandidaten en militanten die in Lille samenkwamen was het een verrassing. “Koen heeft niet genoeg tijd gekregen.”

Britt Peeters

De sfeer was niet opperbest in parochiecentrum Mollenhof in Poederlee (Lille) waar de CD&V- militanten en -kandidaten uit de provincie Antwerpen samenkwamen. Dat hun partij slecht heeft gescoord, was al vroeg op de avond duidelijk. Het scherm waarop de CD&V-resultaten geprojecteerd werden, werd zelfs weggehaald en vervangen door het oranje CD&V-logo. “Ik kan het niet meer aanzien”, klonk het bij één van de militanten.

“Deze tendens is allesbehalve goed voor onze partij. Niet alleen onze provincie, maar heel Vlaanderen heeft voor extremen gekozen, en daar staat onze partij haaks op”, vertelt ook Maaike Bradt, eerste schepen in Willebroek. “Dit resultaat is een grote verrassing.”

Ook het feit dat Hilde Crevits haar effect heeft gemist, gaat in Poederlee fel over de tongen. “Dat is een grote teleurstelling. Met het succes van Hilde had ik verwacht dat we boven de 20% zouden gaan”, zegt ook Yvo Van Damme, eerste schepen in Puurs-Sint-Amands.

Te weinig tijd

En ook Koen Van Den Heuvel, die pas laat in de avond vanuit Brussel naar de Kempen kwam, kon er niet voor zorgen dat de christendemocraten in stijgende lijn gingen. “Maar dat is puur te wijten aan het feit dat Koen niet genoeg tijd heeft gekregen”, klinkt het. “In drie maanden tijd kan je niet tonen wat je in je mars hebt. Als hij vijf jaar minister was geweest, hadden de resultaten er anders uitgezien. Koen heeft het heel goed gedaan, hij heeft heel wat kastanjes uit het vuur gehaald. We kunnen nu alleen maar afwachten. Maar het verhaal van onze partij is nog niet uitverteld, zelfs niet na deze resultaten.”

“Deze uitslag noopt ons tot bescheidenheid”, zei voorzitter Wouter Beke in zijn speech vanuit Brussel. “We zullen bescheiden zijn, maar zullen ook verantwoordelijk zijn de komende dagen als we gevraagd worden.”

De woorden van Beke werden aandachtig gevolgd op het grote scherm in Poederlee, al ging dat gepaard met gezucht en hier en daar verveelde en triestige blikken. “Zijn speech was vrij voorzichtig”, klinkt het. “Het mag misschien wel eens harder en strenger. Maar hij heeft benadrukt waar onze partij voor staat: voor verbinding en voor vooruitgang. Meer kan hij ook niet doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER