Toerisme

Kust ‘kust pollekes’ na geslaagd Hemelvaartweekend

De Zeedijk in Oostende (archiefbeeld)© Shutterstock

Het zonnige weer heeft voor een topweekend gezorgd aan de Belgische kust. De voorbije vier dagen samen zakten meer dan 1,2 miljoen toeristen af naar één van onze badplaatsen.

blg, mju

De toeristische sector aan de kust kan tevreden terugblikken op het verlengde Hemelvaartweekend. Volgens provinciebedrijf Westtoer werden 700.000 toeristische overnachtingen en 550.000 dagtoeristen genoteerd. Tijdens hun lentevakantie trokken ook heel wat Franstalige Belgen naar de kust.

De afgelopen twee weken scheen de zon aan zee dagelijks gemiddeld twee uur langer dan in Ukkel. Dat zonnige lenteweer zorgde volgens Westtoer in alle kustgemeenten mee voor een aangename vakantiesfeer. In totaal werden tijdens het Hemelvaartweekend ruim 700.000 toeristische overnachtingen genoteerd, een stijging van 22 procent in vergelijking met 2023.

De hotels haalden een gemiddelde bezetting van 90 procent, met uitschieters tot 95 procent. Bovendien reisden ook 550.000 dagtoeristen naar zee, een kwart meer dan in 2023. Donderdag en zaterdag waren de topdagen met telkens ongeveer 175.000 dagtoeristen.

Schoolvakantie Franstalig onderwijs

Sinds vorig schooljaar vallen de vakantieperiodes in Franstalige scholen niet meer noodzakelijk op hetzelfde moment als in Vlaanderen. Zo ging hun lentevakantie pas eind april van start. In totaal werden in die twee weken 1,6 miljoen toeristische overnachtingen genoteerd. Die stijging van liefst 45 procent is vooral toe te schrijven aan het Hemelvaartweekend, dat in 2023 pas na de lentevakantie viel.

De afgelopen twee weken overnachtten ongeveer 770.000 Vlamingen, 580.000 Franstalige Belgen en 250.000 buitenlanders aan de kust. Tijdens de lentevakantie trokken naar schatting ook ruim 1,2 miljoen dagtoeristen naar zee.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens de voorzitter van Westtoer bewijzen de cijfers dat de kust zich doorzet als een bestemming voor de vier seizoenen. “Twee derde van de toeristische omzet wordt gerealiseerd buiten het zomerseizoen. Voor binnen- en buitenlandse vakantiegangers blijft de kust ook in het voorjaar een favoriete bestemming. Vakantiegangers appreciëren meer dan ooit de klassieke en eigentijdse troeven van de kust”, aldus Sabien Lahaye-Battheu.

Lees ook