© jvdp, was

Huidige coalitie wil er nog eens 6 jaar bij doen in Berchem: “Dit is ondemocratisch”

In een gezamenlijke mededeling lieten N-VA, CD&V en Open Vld Berchem woensdagavond weten dat ze na zes jaar samenwerken graag met elkaar verder gaan. “We hebben de onderhandeling opgestart met het oog op een nieuwe coalitievorming”, klinkt het. Bij sp.a-Groen wordt er verbolgen gereageerd.

elien van wynsberghe

Zowel N-VA als sp.a-Groen riepen zichzelf zondag uit tot winnaar van de verkiezingen. Het kartel, sp.a-Groen schreef 35,4% van de stemmen achter zijn naam. N-VA haalde alleen 32,6% van de stemmen binnen. Allebei zagen ze zich gelegitimeerd om het initiatief tot coalitievorming op zich te nemen. Woensdag bleek dat N-VA aan het langste eind trok.

“De kiezer schudde de kaarten zo dat N-VA met negen zetels de grootste partij blijft”, klinkt het in de mededeling. “Het verderzetten van de huidige coalitie is voor N-VA, Open Vld en CD&V de beste garantie voor een stabiel bestuur.”

Districtsburgemeester

Huidig districtsburgemeester Evi Van der Planken (N-VA) laat nog weten dat hierdoor alle andere gesprekken stilliggen. “Deze drie partijen zijn nu elkaars prioriteit.” Dat zegt ook districtsschepen Edwin De Cleyn (CD&V). “Het is onze wens de huidige coalitie verder te zetten.” Of het vandaag geplande gesprek met sp.a-Groen nog zal doorgaan? “Zo’n gesprek heeft op dit ogenblik geen zin”, zegt De Cleyn.

En ook Kris Gysels (Open Vld) laat weten niet meer met sp.a-Groen over een eventuele coalitie te willen spreken. “We hebben de verkiezingsuitslag laten bezinken en zijn tot het besef gekomen dat wij de voorbije zes jaar zeer goed hebben kunnen samenwerken. We hebben heel wat projecten kunnen realiseren en willen dit positieve verhaal verderzetten. Dit is dus een positieve keuze voor elkaar, geen negatieve keuze tegenover een ander.”

De komende weken zullen de partijen hun programma’s naast elkaar leggen om tot een definitief akkoord te komen.

“Niet democratisch”

Bij sp.a-Groen wordt er verbolgen gereageerd. “Ik kan niet anders dan wat er gebeurt vaststellen en aanvaarden”, zegt lijsttrekker Freya Piryns (Groen). “Maar dat men niet eens het fatsoen heeft om eerst met de winnaar van de verkiezingen een gesprek aan te gaan, vind ik beneden alle peil. Dit is niet democratisch. We waren klaar voor de gesprekken met CD&V en Open Vld die donderdag gepland stonden, maar klaarblijkelijk proberen zij hun zeteltjes in het stadscollege op deze manier veilig te stellen. Dat betreuren wij heel erg. Want de Berchemnaar had voor een progressief bestuur gekozen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER