Ook dinsdag kwam het in Amsterdam tot confrontaties tussen betogers en de politie.© ANP / ANP

Schermutselingen bij ontruiming nabij Amsterdamse campus

In Amsterdam heeft de politie een deel van de Oudezijds Achterburgwal leeggeveegd, meldt een ANP-journalist. Die straat ligt vlakbij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA). In de straat stonden honderden sympathisanten van de betogers die de UvA-campus hebben bezet. Na drie vorderingen om te vertrekken kwam de politie in actie.

Bron: Belga

Met wapenstokken en schilden werden de toeschouwers naar achteren gedrongen, om via de Sint Agnietenstraat te worden afgevoerd naar de Oudezijds Voorburgwal. Dat ging volgens de verslaggever op een tamelijk vreedzame manier.

Er zijn ambulances aanwezig bij de ontruiming van het Binnengasthuisterrein. Twee actievoerders zijn onderzocht door het ambulancepersoneel. Tegen een gebouw voor de ingang van het terrein staan nog tientallen actievoerders arm in arm. Zij worden omsingeld door agenten van de oproerpolitie. Af en toe wordt een demonstrant weggevoerd.

Amsterdams burgemeester Femke Halsema gaf het bevel tot het opheffen van de blokkade op de UvA-campus, laat de politie weten.

Ook elders in Nederland wordt nog actie gevoerd tegen het Israëlische offensief op de Gazastrook. Honderden demonstranten komen woensdagnamiddag opnieuw aan op het terrein van de Utrechtse Universiteitsbibliotheek, nadat de site dinsdag ook al bezet werd. Toen werden tientallen mensen aangehouden.

Enkele Utrechtse betogers hangen uit ramen en staan op een balkon. Voor de ramen hangen Palestijnse vlaggen. Ze roepen onder andere “Cops off campus!”.

De demonstranten stonden eerder op woensdag bij het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht (UU) op het Domplein. Ze hadden ook daar Palestijnse vlaggen bij en riepen leuzen als “UU shame on you”. De pro-Palestijnse actievoerders willen dat de UU alle banden met Israël verbreekt.