Direct naar artikelinhoud
Australië

Man bekent dat hij naalden in aardbeien stopte: "Ik deed het voor de grap"

Man bekent dat hij naalden in aardbeien stopte: "Ik deed het voor de grap"
Beeld Rv

Een jonge man heeft bekend dat hij naalden in Australische aardbeien gestopt heeft. Hij deed het naar eigen zeggen "voor de grap". De afgelopen dagen doken in het land meermaals kleine naalden op in aardbeien.

Het is een kwestie die Australië al dagenlang bezighoudt: hoe kwamen er naalden terecht in meer dan twintig aardbeien? Producenten moesten hun gewassen vernietigen, werknemers kwamen in tijdelijke werkloosheid terecht. In Nieuw-Zeeland hebben sommige winkels de verkoop van Australische aardbeien opgeschort. 

Nu blijkt dat een verdachte, die de politie enkele dagen geleden arresteerde, bekend heeft de naalden in de aardbeien gestopt te hebben. Toch is het gevaar niet van de baan, want ondertussen doken reeds meerdere copycats op.

De Australische premier Scott Morrison vergeleek de sabotage van fruit intussen met terrorisme. "Hier lachen we niet mee", klonk het in een televisietoespraak. "Zoiets kunnen we niet aanvaarden in dit land." 

Hij waarschuwde dat er strengere straffen zouden komen. "Nu riskeren daders tien jaar cel, het zal vijftien jaar worden. Dat valt te vergelijken met het bezit van pedofiele beelden en de financiering van terrorisme. Zo ernstig neem ik de zaak dus." 

"Aan de idioten die zich met dit soort sabotage bezighouden: jullie zijn absoluut niet grappig. Jullie brengen de levens van hardwerkende Australiërs in gevaar en jullie jagen kinderen de stuipen op het lijf. Jullie zijn lafaards." 

Scott Morrison.Beeld EPA

Intussen werd ook al een naald ontdekt in een appel en een banaan, wellicht het werk van copycats. Politiechef Stuart Smith loofde een beloning van 100.000 Australische dollar (62.000 euro) uit voor wie met een gouden tip op de proppen komt.

Morrison riep zijn landgenoten op om massaal aardbeientaarten te bakken om de telers te steunen."Probeer aardbeien te kopen zoals voorheen en neem gewoon de nodige voorzorgsmaatregelen. Maak een pav (een pavlovataart, een taart gebaseerd op meringue; nvdr) dit weekend en doe er aardbeien bij", klonk het.

Man bekent dat hij naalden in aardbeien stopte: "Ik deed het voor de grap"
Beeld AFP