Helmut Lotti: “Montserrat Caballé vroeg me om haar te dirigeren”

© BELGAONTHESPOT

© Rtr

© Avalon.red

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De laatste operadiva van de wereld, Montserrat Caballé (85), heeft zaterdag in een ziekenhuis in Barcelona haar fenomenaal lange adem voor het laatst uitgeblazen. Ze stond zowat in elke grote schouwburg, maar raakte bij het grote publiek vooral bekend dankzij haar hit Barcelona met Freddie Mercury. Ook Helmut Lotti mocht met haar een duet opnemen. “Ik moest haar dirigeren in de studio.”

Tommy Huyghebaert

Het is 1996. Gloriejaar voor Helmut Lotti die volop scoort met zijn Lotti goes Classic-repertoire. Dat grote succes ontgaat ook Montserrat Caballé niet, die op dat moment een pop-cd wil uitbrengen en veel potentieel ziet in de Belg die geen enkele moeite heeft met een spreidstand tussen de populaire en klassieke muziek. En zo belandde naast bijvoorbeeld Bruce Dickinson van Iron Maiden en Johnny Logan ook Helmut Lotti op de Friends for Life-cd van de wereldster.

PORTRET. De laatste operadiva is niet meer: Montserrat Caballé (85) blaast laatste lange adem uit (+)

“Daar stond ik plots. In een heel erg kleine studio, ergens in Barcelona”, vertelt Lotti. Hoewel ze bekendstaat als een echte operadiva, merkte Helmut Lotti daar niks van. “Ik herinner me Montserrat als een erg charmante en lieve vrouw. Ze had door haar guitige gezicht iets kinderlijk ontwapenends.”

Lotti omschrijft de wereldster zelfs als bijzonder bescheiden en een tikkeltje onzeker. “Door popduetten te willen zingen, ging ze wel heel erg ver uit haar comfortzone. Zo ver dat ze die dag wat miserie had om het nummer Had To Be in te zingen. Tot ze mij vroeg om haar te dirigeren. Ik weet nog goed hoe ik voor haar stond. Met mijn ogen dicht. Mijn handen open als ze luider moest, dicht als ik wat minder stemkracht verwachtte. En maar bewegen om haar ­timing juist te krijgen. Montserrat las mijn handen. In één take stond haar zangpartij erop. Een uniek moment in mijn leven.”

Halve eeuw op de bühne

Meer dan vijftig jaar stond Caballé op de bühne. Officieel ging ze nooit met pensioen na een carrière waarin ze ­ongeveer 4.000 keer performde en wel honderd rollen zong. Zelfs verschillende hartaanvallen en een hersentumor, die ze nooit liet verwijderen, hielden haar niet tegen.

Veel heeft het nochtans niet gescheeld of ze had haar gouden stembanden nooit gebruikt. De Spaanse werd op 12 april 1933 geboren met de navelstreng om haar nek gespannen. Ook de armoede die het gezin trof door de Spaanse burgeroorlog en de plotse dood van haar vader, hielden haar bijna weg van een muzikale opleiding. Maar door een rijke mecenas kon ze haar baantje als naaister opgeven en haar fenomenale ademtechniek perfectioneren.

Hoewel ze bij haar eerste auditie in Rome werd weggestuurd met de boodschap dat ze beter naar huis kon gaan, trouwen en kinderen krijgen, gaf ze niet op. Maar het was pas toen ze de zwangere Marilyn Home in Donizetti’s Lucrezia Borgia mocht vervangen in Carnegie Hall, in New York, dat Caballé onsterfelijk werd.

Caballé raakte ook buiten de schouwburgen bekend door het duet met Queen-frontman Freddie Mercury: Barcelona. “Er waren plots heel jonge mensen die een handtekening van me wilden”, zei Caballé daarover.

De sopraan kwam de jongste jaren vooral nog in het nieuws door haar ­gezondheidsperikelen en omdat ze ­belastingfraude had gepleegd. Het kostte haar een halfjaar cel en een boete van een half miljoen. Maar het zullen vooral haar persoonlijkheid en haar stem zijn die ons voor altijd bijblijven, benadrukte alvast de Spaanse koning.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen