2018 is een fantastisch sportjaar… en het is nog niet voorbij: wat de Belgen dit jaar allemaal aan medailles wonnen

Het WK wielrennen was, alvast bij de jeugd, de voorbije week een nooit eerder gezien succes en ook de Cats scheven vaderlandse geschiedenis met hun vierde plaats op het WK basketbal. 2018 groeit meer en meer uit tot een wonderbaarlijk sportjaar voor al wat Belgisch is. Ziehier een poging tot oplijsten met het risico ergens een medaille te vergeten. En wat mogen we dit jaar nog verwachten.

Guy Van Den Langenbergh

25 januari: Tennis - halve finale Australian Open

Elise Mertens sneuvelt in de halve finale van de Australian Open. Nadat ze in de kwartfinale wint van de Oekraïense Svitolina, het nummer vier van de wereld, moet ze in de halve finale de duimen leggen voor de Deense Wozniacki. Voor Mertens is het de eerste keer dat ze een halve finale van een Grand Slam bereikt.

© REUTERS

3 februari: Veldrijden - Sanne Cant wordt wereldkampioen

Onze landgenote Sanne Cant pakt op het WK veldrijden goud bij de vrouwen elite.

4 februari: Veldrijden - Eli Iserbyt wordt wereldkampioen

Eli Iserbyt is de beste veldrijder bij de beloften.

4 februari: Veldrijden - Wout van Aert wordt wereldkampioen

Mathieu van der Poel is in het Nederlandse Valkenburg de te kloppen man maar stuit op een onweerstaanbare Wout van Aert die zichzelf opvolgt en voor de derde keer op rij wereldkampioen wordt. Michael Vanthournout (zilver) maakt het succes compleet.

18 februari: Rally - Thierry Neuville wint de Rally van Zweden

De tweede WK-manche van het jaar vindt plaats in het koude Zweden. Thierry Neuville houdt het hoofd koel en wint zijn eerste wedstrijd van het seizoen.

24 februari: Snelschaatsen: Bart Swings bezorgt België olympisch zilver

Twintig jaar na Bart Veldkamp mag ons land nog eens pronken met een olympische medaille. Leuvenaar Bart Swings bekroont een heel regelmatige olympische campagne met zilver op het slotnummer, de massastart. Swings moet enkel de Zuid-Koreaanse thuisrijder Seung-Hoon Lee voor laten gaan.

© BELGA

28 februari: Baanwielrennen: WK-zilver voor Jolien D’hoore in de scratch

In het Nederlandse Apeldoorn bewijst Jolien D’hoore nog maar eens haar veelzijdigheid. De Oost-Vlaamse wint zilver in de scratch, ze moet enkel thuisrijdster Kirsten Wild voor laten gaan.

3 maart: Wielrennen: Tiesj Benoot wint Strade Bianche

Eerste profzege voor Tiesj Benoot en wat voor één. De Gentenaar domineert onder helse omstandigheden de Italiaanse ééndagswedstrijd en komt solo aan in het pittoreske Siena. Hij wordt op het podium geflankeerd door Romain Bardet en de verrassende Wout van Aert.

© Photo News

4 maart: Atletiek: 4x400m pakt brons op WK Indoor

In het Britse Birmingham winnen de Belgian Tornado’s brons op de 4x400m achter Polen en de Verenigde Staten. De Tornado’s rekenen op de drie broers Borlée en de onbekende, achttienjarige Jonathan Sacoor.

4 maart: Baanwielrennen: Nicky Degrendele wint WK-goud op de keirin

Nog een ontdekking van het voorbije sportjaar: de West-Vlaamse Nicky Degrendele wint in Apeldoorn het goud in het onderdeel keirin. Voor de 21-jarige betekent deze zege de absolute doorbraak op het hoogste niveau.

28 maart: Wielrennen: Yves Lampaert is de beste in Dwars door Vlaanderen

Er staat voor het tweede jaar op rij geen maat op Yves Lampaert die in Waregem solo naar de zege rijdt in Dwars door Vlaanderen. Lampaert groeit beetje bij beetje uit tot één van ’s lands betere klassieke renners.

© BELGA

11 april: Wielrennen: Tim Wellens wint Brabantse Pijl

Kwa deelnemersveld de minst bezette Vlaamse voorjaarsklassiekers maar de manier waarop Tim Wellens het laken naar zich toe trekt, maakt indruk.

27 april: Judo: Sami Chouchi pakt Europees zilver in de categorie -81kg

De schier onbekende Sami Chouchi pakt zilver in de -81kg. De 25-jarige Brusselaar is één van de nieuwe sterren aan het judofirmament.

28 april: Judo: Toma Nikiforov pakt Europees goud in de categorie -100kg

Na medailles op EK en WK wint Toma Nikiforov zijn eerste titel bij de seniores door in het Israëlische Tel Aviv goud te pakken in de categorie -100kg. De 25-jarige Nikiforov is het nieuwe uithangbord van het Belgische mannenjudo.

© AFP

1 mei: motorcross: Clement Desalle wint in de MX1-klasse GP van Rusland

Clement Desalle heeft iets met Rusland. Op het parcours van Orlyonok wint hij voor het tweede jaar op rij de GP van Rusland. Voor de wereldtitel strijdt hij niet mee.

5 mei: Zeilen: Emma Plasschaert wint het EK-brons in La Rochelle

Na het afhaken van Evi Van Acker staat er alweer een supertalent klaar in de Laser Radial Klasse. Evi Van Acker pakt brons op het EK in het Franse La Rochelle.

8 mei: Wielrennen: Tim Wellens wint de vierde Giro-etappe met aankomst in Caltagirone

Ritwinst in een grote ronde… In een land zonder spurters is het geen vanzelfsprekendheid. Maar Tim Wellens wint de etappe die hij op voorhand had aangeduid.

© Photo News

20 mei: Rally: Thierry Neuville wint de WK-rally van Portugal

Thierry Neuville rijdt met zijn Hyundai naar zijn tweede WK-winst van het seizoen door de Rally van Portugal te winnen.

27 mei: Atletiek: Nafi Thiam wint de Hypo-Meeting in het Oostenrijkse Götzis

Nafi Thiam bevestigt haar status als ’s werelds meerkampster door de befaamde wedstrijd in het Oostenrijkse Götzis met overmacht te winnen.

10 juni: Rally: Thierry Neuville wint de WK-rally van Sardinië

Derde WK-winst voor Thierry Neuville die zich de beste toont op het Italiaanse eiland Sardinië. Neuville vergroot zijn voorsprong in de tussenstand om het WK op zijn Franse rivaal Ogier.

14 juli 2018: Voetbal: Rode Duivels pakken derde plaats op WK in Rusland

Na een indrukwekkend toernooi pakken de Rode Duivels brons op het WK voetbal. Na groepswinst (Engeland, Panama, Tunesië) wordt in de achtste finale gewonnen van Japan (3-2) en volgt een legendarische kwartfinale (2-1) tegen toernooifavoriet Brazilië. In de halve finale is Frankrijk de betere (1-0) waarna de wedstrijd om de derde en de vierde plaats wordt gewonnen tegen Engeland (2-0).

© BELGA

3 augustus: Baanwielrennen: D’hoore pakt brons op het EK in onderdeel scratch

Het zilver dat ze eerder dit jaar op het WK won, wordt in Glasgow gevolgd door brons tijdens de EK-race. Jolien D’hoore is en blijft een wereldtopper.

5 augustus: Gymnastiek: goud en zilver voor Nina Derwael

Nina Derwael is niet te stoppen op het EK gymnastiek in het Schotse Glasgow. De Limburgse pakt goud op de brug met ongelijke liggers - haar specialiteit - en voegt daar ook nog een onverhoopte zilveren medaille op de balk aan toe.

5 augustus: Gymnastiek: bronzen medaille voor Axelle Klinckaert

Het is niet al Derwael dat de klok slaat. Axelle Klinckaert plaatst zich voor de finale van de grondoefening en turnt zich met een prachtige oefening naar de bronzen medaille.

5 augustus: Baanwielrennen: De Ketele pakt al meteen EK-zilver in ploegkoers

Kenny De Ketele is goed op dreef en bewijst dat door zilver te pakken op het EK puntenkoers. Enkel een Pool met een onuitspreekbare naam doet beter dan de Belgische routinier.

6 augustus: Baanwielrennen: Goud voor De Ketele - Ghys in de ploegkoers

Het EK baanwielrennen levert de Belgen alvast goud op via Kenny De Ketele en Robbe Ghys in het onderdeel ploegkoers waarin zij de maat nemen van Duitsland en Groot-Brittannië.

© Photo News

7 augustus: Atletiek: Bashir Abdi spurt naar zilver over tien kilometer

Feest in Gent: de geboortige Somaliër Bashir Abdi loopt op de tien kilometer naar een meer dan verdiende zilveren medaille over de tien kilometer. Het is meteen zijn afscheid aan de piste. Hij schakelt over op de marathon.

7 augustus: Baanwielrennen: Nicky Degrendele goed voor zilver

Wereldkampioene Nicky Degrendele moet op het keirinnummer in Glasgow haar meerdere erkennen in de Franse Gros.

© BELGA

7 augustus: Mountainbike: Githa Michiels verrast met brons

Het EK mountainbike bezorgt ons land een verrassende bronzen medaille. De 35-jarige Githa Michiels mag mee op het podium met winnares Jolanda Neff en de zilveren Française Pauline Ferrand-Prévot.

8 augustus: Wielrennen: Victor Campenaerts is opnieuw Europees kampioen

Antwerpenaar Victor Campenaerts volgt zichzelf op als Europees kampioen tijdrijden in het Schotse Glasgow. Het is ook nu weer een secondenstrijd met de Spanjaard Castroviejo.

9 augustus: Zwemmen: Kimberly Buys redt Belgische eer met brons

Na het forfait van Pieter Timmers redt Kimberly Buys de Belgische eer met brons op de 50m vlinderslag. Verder geraken de Belgische zwemmers niet.

© AFP

10 augustus: Zeilen: Emma Plasschaert is nu ook wereldkampioen Laser

Na brons op het EK doet Plasschaert nog een stukje beter op het WK in de Laser Radial klasse. In het Deense Aarhus zeilt ze resoluut naar de wereldtitel en nestelt ze zich definitief in de wereldtop.

10 augustus: Atetiek: Nafi Thiam pakt goud op de zevenkamp

Het EK in Berlijn wordt een spannende tweestrijd met de Britse Johnson-Thompson maar op de moeilijke momenten staat Thiam op. De olympisch kampioene bevestigt met deze Europese titel haar leidende positie in de internationale zevenkamp.

10 augustus: Atletiek: Zilver en brons voor de broers Borlée op 400m

Ze staan al jaren aan de top en toch blijven ze verrassen. Kevin en Jonathan Borlée pakken respectievelijk zilver en brons op de 400 meter vlak. Enkel de Brit Hudson - Smith is een maat te groot voor de tweeling.

10 augustus: Triatlon: Brons voor Marten Van Riel op EK

Marten Van Riel mag zich wereldtop noemen op de triatlon, dat bewijst hij met een bronzen medaille op het EK in het Schotse Glasgow.

© Photo News

11 augustus: Atletiek: De Belgian Tornado’s zijn de nieuwe Europees kampioen 4x400m

Daags na Nafi Thiam pakken ook de drie broers Borlée, aangevuld met het nieuwe supertalent Jonathan sacoor, goud op de 4x400m. De Belgische weelde kan niet op in de Duitse hoofdstad Berlijn.

© Photo News

11 augustus: Triatlon: Opnieuw brons, nu voor Belgian Hammers in aflossing

Daags na Marten Van Riel pakken ook de Belgian Hammers brons op het EK, deze keer in de aflossing. Twee vrouwen (Claire Michel en Valerie Barthelemy) en twee mannen (Jelle Geens en Marten Van Riel) zwemmen, fietsen en lopen naar een verdiende bronzen medaille.

12 augustus: Atletiek: Koen Naert zorgt voor verrassend EK-goud in marathon

Het blijft één van de meest prestigieuze onderdelen van het atletiekprogramma en ze werd gewonnen door een Belg. Koen Naert loopt in Berlijn een fantastische wedstrijd en wint de marathon met een straatlengte voorsprong.

12 augustus: Wielrennen: Wout van Aert spurt naar EK-brons

Wout van Aert is één van de speerpunten op het EK en maakt zijn reputatie op de weg nog maar eens waar. In de spurt om de zege wordt hij enkel geklopt door de Italiaan Trentin en zijn eeuwige rivaal Mathieu van der Poel.

© REUTERS

13 september: Wielrennen: Jelle Wallays wint etappe in Vuelta

Adembenemend en bloedstollend, anders kan je de ritzege van Jelle Wallays in het Catalaanse Lleida niet omschrijven. Na een lange vlucht spurtte hij zich de longen uit het lijf om het spurtende peloton voor te blijven.

23 september: Volley: Belgische mannen worden zevende op WK

Komt een zevende plaats ook al in aanmerking voor dit lijstje? Wel, er is een tijd geweest, nog niet zo gek lang geleden, dat we een gat in de lucht zouden springen met een zevende plaats. Vandaar deze eervolle vermelding.

26 september: Wielrennen: Victor Campenaerts nu ook goed voor brons op WK

Victor Campenaerts zet nog maar eens een stap voorwaarts. De Antwerpenaar finisht in het Oostenrijkse Innsbruck op een knappe derde plaats op het WK tijdrijden en mist het zilver met een zucht. In de schaduw van Campenaerts presteert ook de Belgische jeugd op hoog niveau, zowel in het tijdrijden als op de wegrit. Evenepoel (goud juniores) en Van Moer (zilver beloften) halen medailles tegen de klok, Evenepoel (goud juniores) en Lambrechts (zilver wegrit) zijn de uitblinkers tijdens de wegraces. Vooral de prestaties van Evenepoel spreken tot de verbeelding.

30 september: Basket: Belgian Cats worden vierde op WK basketbal

De Belgian Cats timmeren al jaren aan de weg maar breken pas nu definitief door op mondiaal niveau. Na een zinderende groepswedstrijd tegen Spanje en een briljante kwartfinale tegen Frankrijk staan de Cats in de halve finale tegenover de ongenaakbare grootmacht Verenigde Staten. Na een verdienstelijke maar verloren halve finale verliezen de Cats ook de wedstrijd om het brons tegen Spanje.

© BELGA

Wat mogen we nog verwachten?

De meeste internationale kampioenschappen liggen achter de rug maar met de Iron Man in Hawai staat ’s werelds grootste triatlon op het programma. De winstkansen zijn klein tot onbestaande maar op Hawai zijn al vaker mirakels gebeurd. En dan is er nog Thierry Neuville. De Waal ligt op koers om de eerste Belgische wereldkampioen rally te worden, een prestatie waarvan de waarde niet genoeg kan worden benadrukt.

Meer over Bart Swings

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video