LIVE. Ultimatum van rector om gebouw te ontruimen verstrijkt, maar studenten eten, studeren en bezetten gewoon verder

Het studentenprotest aan de UGent is al vier weken aan de gang. Rector Rik Van de Walle deed de bezetters al een toegeving, maar ze willen pas vertrekken als de unief alle banden verbreekt met Israël. Volg de belangrijkste ontwikkelingen hier op de voet.

Redactie De Gentenaar
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Rechtbank wijst ontruimingsverzoek af

De afdelingsvoorzitter van de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Gent heeft een eenzijdig verzoekschrift van de Universiteit Gent tot ontruiming van het UFO afgewezen. De universiteit wilde via een bevelschrift protesterende studenten verplichten om het universiteitsgebouw te verlaten, maar de rechter volgt de argumentatie van de UGent niet. Dat betekent dat een verplichte ontruiming nog niet voor meteen is.
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Studenten in UFO-gebouw: "In de lucht gesprongen van opluchting"

De studenten in het UFO reageren euforisch op het nieuws dat UGent de bezetters niet mag laten uitzetten. “Toen we het nieuws hoorden hebben we gelachen, gejuicht, zijn we in de lucht gesprongen van opluchting”, zegt een van de bezetters. “Het vonnis toont dat deze manier van actievoeren werkt, en de rechtbank bevestigt duidelijk dat ons protest geweldloos is, wat we zelf al wekenlang zeggen. We vragen ons af of er nu terug ruimte voor dialoog zal zijn met de universiteit, en we zijn benieuwd naar het verdere verloop. Zelf zijn we alleszins van plan om te blijven.”
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Rector Van de Walle: "We beraden ons over verdere stappen"

"We hebben kennisgenomen van het vonnis van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Gent. We beraden ons over verdere stappen die wel of niet zullen worden gezet", zo heeft Rik Van de Walle, rector van UGent, gereageerd op de beslissing van de rechtbank dat UGent de bezetters van het UFO voorlopig niet mag laten uitzetten.
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Argumenten niet gevolgd

De rechtbank van eerste aanleg motiveert de beslissing met het recht op protesteren en demonstreren. "Het protest vindt plaats in een uitermate gevoelige internationale context (de oorlog tussen Hamas en Israël), waarbij studenten een stem geven aan hun onvrede over bepaalde feiten. De universiteit is bij uitstek een plaats waar protest, maatschappelijk debat en een botsing van ideeën mogelijk moet zijn", klinkt het in de beoordeling. "De universiteit toont op basis van de aan de rechtbank voorgelegde stukken niet aan dat de studenten op vandaag misbruik maken van hun recht op vreedzaam protest, dat zij oproepen tot haat, geweld of discriminatie of dat de inhoud of motieven van het protest manifest onredelijk zouden zijn."
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Geen herhaaldelijk of escalerend geweld

De rechter oordeelt dat er voorlopig geen sprake is van herhaaldelijk of escalerend geweld. "Er waren effectief enkele geïsoleerde feiten op 24 mei 2024. Een protest of demonstratie kan echter niet worden gezien als gewelddadig wanneer enkelingen (die vaak geen enkele link hebben met de eigenlijke demonstranten) zich uitzonderlijk schuldig maken aan geïsoleerde feiten die niets met het vreedzaam protest te maken hebben." Volgens de rechter wordt ook niet aangetoond dat de vrije toegang afgesloten is door de protesterende studenten of dat er sprake is van ernstige of onherstelbare schade aan dit gebouw. Al wordt wel erkend dat de protestactie hinderlijk is voor de UGent en de activiteiten in het UFO-gebouw belemmert. Daarnaast vindt de rechter niet dat er sprake is van hoogdringendheid of noodzakelijkheid voor een ontruiming.
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Situatie kan wijzigen

Het recht op arbeid van het universiteitspersoneel, het recht op onderwijs van andere studenten, en het recht op veiligheid van studenten, personeel en bezoekers, komt volgens de rechter niet in het gedrang. Wanneer dit verandert, kan het oordeel van de rechtbank wel wijzigen, klinkt het. "Tot slot benadrukt de rechter dat de bezetting niet eindeloos kan duren en dat wijzigende omstandigheden kunnen leiden tot een andere afweging van de contrasterende grondrechten van de betrokken partijen."
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Nog geen ontruiming

Door een politieopleiding met gepantserde voertuigen doen geruchten de ronde over een uitzetting van de studenten in het UGent-gebouw. Voorlopig is daar echter nog geen sprake van. Dat bevestigen zowel de UGent als de Gentse politie. In het gebouw zelf is alles rustig. Er is ook nog geen deurwaarder langs geweest met uitzettingsbevel.
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Groen steunt UGent-bezetters

De nationale partijtop van Groen steunt de bezettende jongeren in het UFO-gebouw van de UGent. Dat heeft co-voorzitter Nadia Naji donderdag gezegd op een campagne-evenement in Gent, meldt Belga. De pro-Palestijnse en milieu-activisten moesten woensdag om 12 uur het gebouw ontruimen, maar zijn vrijdagmiddag nog steeds op post. In principe kan het elk moment tot een confrontatie met de politie komen indien een rechter bevel geeft tot uitzetting.
"Die jongeren hebben gelijk", zegt Naji over de activisten, die op 6 mei aan de bezetting zijn begonnen. "Wij hebben in februari al opgeroepen tot een boycot. Dat betekent een culturele boycot, een academische boycot en een economische boycot."
Bert Staes
Bert Staes

Nog steeds dertigtal tenten in UFO-gebouw

Donderdagmiddag is nog steeds een groep bezetters aanwezig in het UFO-gebouw. Activisten hebben er op 6 mei een vijftigtal tenten opgesteld, maar moesten hun actie woensdag stopzetten. De universiteit stelde een ultimatum en vroeg een uitzetting. Die is nog niet uitgevoerd, maar de mogelijkheid tot politie-ingrijpen schrikt een grote groep bezetters niet af.
Goed 24 uur na de deadline staan er nog steeds een dertigtal tenten in de inkomhal van het universiteitsgebouw. Hier en daar ontstaan wel lege plekken in de geïmproviseerde camping en sommige tenten lijken ook leeggehaald. 
Een harde kern activisten geeft wel aan dat ze niet willen vertrekken. Een geïmproviseerd fort, dat de activisten hebben gebouwd met afgedankte paletten, wordt verstevigd om te vermijden dat het zou breken onder het gewicht van activisten of politie-agenten die de uitzetting moeten uitvoeren.
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Studenten blijven

Na het bezoek van de deurwaarder woensdagmiddag hebben de studenten beslist om alsnog te blijven. “De rector stelt dat de universiteit reeds veel toegevingen heeft gemaakt, en daarom ook van ons compromissen kan vragen", zegt een woordvoerder. "Maar we hebben nooit toegevingen gevraagd, alleen dat de universiteit het eigen beleid op vlak van duurzaamheid en mensenrechten zou uitvoeren.”
De bezetters reageren teleurgesteld op de dreigende uitzetting. "De urgentie van zowel de klimaatonrechtvaardigheid als de slopende genocide in Palestina dwingt ons om deze bezetting verder te zetten. Onze eisen zijn niet onmogelijk of irrationeel, ze zijn de morele plicht van elk instituut dat maatschappelijk geëngageerd beweert te zijn en kritisch denken promoot. De beslissing om te blijven, hebben we zoals steeds genomen als collectief."
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Steun vanuit andere universiteiten

Onder andere vanuit KULeuven en VUB, waar in navolging van die aan de UGent gelijkaardige universiteitsbezettingen aan de gang zijn, komt er steun. "De UGent bedreigt haar vreedzaam protesterende studenten met uitzetting", klinkt het op sociale media. Wij zijn volledig solidair met onze zusters, broeders en kameraden. Hun strijd is onze strijd, en we zullen standvastig blijven tot al onze eisen zijn ingewilligd."
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Waarom moeten ze na vier weken vertrekken?

"We denken over goede argumenten te beschikken om tot een uitzetting over te gaan", zegt Van de Walle. "Er is sprake van vandalisme aan de gebouwen. Er is geweld geweest bij de inval in het rectoraat op 24 mei. Er is ook een onveilige situatie in het UFO-gebouw gecreëerd, doordat evacuatiewegen onduidelijk zijn of zelfs afgesloten worden. Dit is uiteraard totaal onaanvaardbaar in een gebouw waar grote groepen studenten geacht worden examens te kunnen afleggen."
Dat de bezetters nog steeds in gesprek willen, blijkt volgens de rector niet uit de praktijk. "Ik heb er uren mee gesproken, net als bemiddelaar Khalid Benhaddou. Zijn conclusie was duidelijk. We zouden alle eisen moeten aanvaarden, en het gesprek kan dan alleen gaan over de manier waarop hun eisen ingewilligd worden. Dat noem ik geen gesprek, maar een dictaat."
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Uitzettingsprocedure

De UGent zal een brief neerleggen bij de rechtbank van eerste aanleg, met argumenten om de bezetters uit te wijzen. De rechter moet oordelen of een uitzetting noodzakelijk is. Wanneer er een verdict zou vallen, is niet geweten. "Ik hoop dat er zo snel mogelijk een oordeel komt", zegt Van de Walle. "Als de rechter onze redenering volgt, wordt dit gecommuniceerd naar de actievoerders. Ze krijgen daarna een uur de tijd om te vertrekken. Doen zij dat niet, dan ontstaat de mogelijkheid om over te gaan tot uitzetting. Dit betekent dat de politie aan zet komt. Ik hoop echt dat, ook als het tot een uitzetting komt, dit op een veilige en geweldloze manier kan verlopen."
Fien Lakiere
Fien Lakiere

"Hopen dat er geen uitzetting komt"

"De deurwaarder heeft foto´s genomen om te constateren dat we hier nog zijn", zegt een van de woordvoerders van het protest. "Dat ging vrij snel, we zijn dan ook nogal zichtbaar. Verder hebben we geen informatie gekregen en heeft ze ons niet aangesproken. Hoe, wat, wanneer,... het nu verder gaat, weten we niet precies."
In het gebouw blijft het rustig, al zijn de studenten wel wat onder de indruk. "We hopen nog steeds dat er geen uitzetting komt, en wachten bang af. Verder kunnen we niet veel doen. We willen benadrukken dat we nog steeds in gesprek willen."
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Nieuwsgierige blikken

De consternatie zorgt voor heel wat nieuwsgierige blikken. Studenten blijven even staan om te kijken wat er aan de hand is. De campus ligt immers midden in de studentenbuurt.
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Deurwaarder

Meteen na de deadline komt een deurwaarder langs. Ze maakt een ronde door het gebouw om vast te stellen dat de bezetters effectief nog aanwezig zijn. Meer dan een blitsbezoek is daar niet voor nodig. De vaststelling is de eerste stap in een juridische procedure.
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Geen beweging

Het ultimatum van Van de Walle is verstreken, maar op de UGent-campus is er nog niets veranderd. De actievoerders zijn niet van plan te vertrekken. De tenten en al het materiaal van de bezetters staan er nog, ze eten en studeren er gewoon rustig verder.
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Waar gaat het precies over?

  • Sinds 6 mei bezette een honderdtal studenten een gebouw van de UGent met tenten en spandoeken. Ze hebben twee eisen: de UGent moet een duidelijk standpunt innemen over Gaza en alle banden met Israël verbreken, en duurzaamheid en klimaatrechtvaardigheid als prioriteit behandelen.
  • Rector Rik Van de Walle geeft geen toelating, maar de bezetting wordt wel gedoogd. De studenten krijgen steun van professoren en personeelsleden. De rector gaat na twee weken bezetting in gesprek.
  • Het protest verloopt rustig, tot een groep studenten op vrijdag 24 mei naar het rectoraat trekt. UGent-medewerkers verwittigen de politie. Die houdt een tiental actievoerders bestuurlijk aan, met veel getrek en geduw. Daarop start Van de Walle een procedure om het gebouw te ontruimen.
  • Ondanks het aanstellen van Khalid Benhaddou als bemiddelaar en een toegeving van de UGent, komt het niet tot een compromis. Van de Walle liet de studenten dinsdagavond weten dat er een gedwongen ontruiming zou volgen. Hij stelde een ultimatum op woensdag 12 uur. De actievoerders lieten al weten niet vrijwillig te vertrekken.
Bert Staes
Bert Staes

Eerste ultimatum om bezetting te stoppen loopt tot 12 uur vanmiddag

De rector van de UGent, Rik Van de Walle, wil dat de bezetters het UFO-gebouw verlaten. Er loopt een ultimatum tot woensdag 12 uur, zo hebben de actievoerders vernomen. Nadien kan een deurwaarder ter plaatse komen om vaststellingen te doen en kan de rechtbank in eerste aanleg beslissen om over te gaan tot uitzetting.
In de nacht van maandag op dinsdag gaven de activisten - een groep vredes- en milieuactivisten - aan dat ze niet willen vertrekken, ook niet nadat de universiteit had aangegeven dat samenwerkingen met Israëlische academische instellingen werden afgebouwd.
"We sluiten geen compromis als het gaat over klimaatrechtvaardigheid, mensenrechten en de rol van de universiteit hierin. Hoewel we verdere dialoog hebben aangeboden, heeft de rector beslist deze dialoog stop te zetten", vinden ze. "Nu is het afwachten wanneer de uitzetting volgt."
Bert Staes
Bert Staes

UGent roept pro-Palestijnse actievoerders op om bezetting stop te zetten

De rector van de UGent, Rik Van de Walle, wil dat de bezetters van het UFO-gebouw hun acties stopzetten. Dat zegt hij dinsdagavond. In de nacht van maandag op dinsdag gaven de activisten - een groep vredes- en milieuactivisten - aan dat ze niet willen vertrekken, ook niet nadat de universiteit had aangegeven dat samenwerkingen met Israëlische academische instellingen werden afgebouwd.
De activisten eisen een volledige academische boycot van Israël en een stappenplan om de universiteit duurzaam te maken. "Ik roep de actievoerders nogmaals op om de bezetting van UGent-infrastructuur stop te zetten en andere middelen aan te wenden om hun stem laten horen", zegt rector Van de Walle dinsdagavond. "Indien de bezetting niet vrijwillig wordt stopgezet, zal de UGent niet anders kunnen dan via juridische weg de stopzetting ervan te vragen."