© AP

Nieuwe hittegolf op komst in India: tot 45 graden in New Delhi

Voor de tweede keer in drie weken krijgt India te maken met een hittegolf, blijkt uit voorspellingen van de Indiase weerdienst. Die hittegolf zal vooral de regio’s treffen waar maandag de volgende fase van de parlementsverkiezingen plaatsvindt.

jvh
Bron: BELGA

De deelstaten Uttar Pradesh, West-Bengalen, Maharashtra, en Jharkhand kunnen met een “gematigde” hittegolf te maken krijgen, met temperaturen die de 40 graden benaderen, blijkt uit de voorspellingen. In hoofdstad New Delhi kan de temperatuur dit weekend oplopen tot 45 graden.

De weerdienst adviseert op te letten voor mogelijke gezondheidsproblemen bij baby’s, ouderen of mensen die aan chronische ziektes lijden, en om bescherming te zoeken voor de hitte. Vorige maand kreeg de hele regio al te maken met uitzonderlijk hoge temperaturen. In Bangladesh en op de Filipijnen sloten duizenden scholen tijdelijk de deuren. 

Verkiezingen

De verkiezingen in India zijn een logistiek huzarenstukje. Omdat het praktisch onmogelijk is om de bijna 970 miljoen kiesgerechtigden, zowat 10 procent van de totale wereldbevolking, op één dag te laten stemmen worden de verkiezingen gespreid over zes weken en zeven fases. 

De stembusgang begon een maand geleden en loopt af op 1 juni. Zowat drie dagen later, op 4 juni, kennen we normaal gezien het resultaat. Huidig premier Narendra Modi hoopt op een derde termijn, en algemeen wordt verwacht dat hij die zal binnenhalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER