Luister naar

Handelsakkoord EU en Japan oogst lof en kritiek

Nieuws
Het eerste vrijhandelsakkoord dat de EU en Japan hebben gesloten, is met gemengde gevoelens ontvangen. Ondernemers zijn blij, milieuorganisaties kritisch.
Ruurd Ubels Ruurd Ubels
maandag 11 december 2017 om 03:00

Brussel

‘Dit opent exportmogelijkheden voor onder meer vlees, zuivel en bloemen’, reageert Winand Quaedvlieg, gedelegeerde van werkgeversorganisatie VNO-NCW in Brussel, opgetogen.

Het nieuwe handelsblok is goed voor ruim een derde van de totale wereldeconomie en de afspraken bestrijken 99 procent van de onderlinge handel. Daarmee is het voor de EU het grootste bilaterale handelsakkoord dat zij ooit heeft afgesloten.

Na vier jaar onderhandelen sloten voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, en de Japanse premier Abe vrijdag de gesprekken af over het vrijhandelsakkoord Japan EU Free Trade Agreement. Het JEFTA-verdrag creëert één handelszone tussen de EU en Japan, waar importtarieven fors dalen en andere handelsbelemmeringen wegvallen.

Voor Japan komt het akkoord op een goed moment, want de economie van het land sukkelt al twee decennia. De verwachting is dat Japanse bedrijven hun elektronica en auto’s goedkoper naar de EU-landen kunnen exporteren. Voor auto’s gaan de handelstarieven op termijn richting nul. Ook ­willen de Europese Unie en Japan op het terrein van autoveiligheid en -onderdelen samenwerken en nieuwe internationale standaarden ontwikkelen.

In Nederland verwacht de land- en tuinbouwsector veel van JEFTA. Italiaanse en Franse exporteurs denken dat hun export van onder meer kazen en wijn richting Japan gaat groeien.

arbitrage

Anders dan bij handelsakkoorden met de VS (TTIP) en Canada (CETA) telt het Europees-Japanse verdrag geen speciale arbitrageregeling, waarmee bedrijven – buiten de rechter om – landen kunnen aanklagen, als ze menen dat nieuwe wetten hun belangen schaden en strijden met het handelsakkoord.

Quaedvlieg (VNO-NCW) betreurt het ontbreken van deze ‘investeringsbescherming’. ‘We hopen dat dit nog wordt ingehaald.’

Milieuorganisatie Greenpeace loopt te hoop tegen JEFTA. Zij stoort zich er onder meer aan dat er met Japan geen afspraken zijn gemaakt over een verbod op walvisjacht en illegale houtkap. Volgens de Europese Commissie is dit niet nodig, omdat beide activiteiten sowieso niet zijn toegestaan.

Volgens SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur geeft het Europees-Japanse akkoord ‘een blanco cheque af voor toekomstige afspraken tussen de handelspartners over persoonsdata, terwijl de bescherming van data in Japan veel minder sterk is’.

Mineur hekelt ook dat het bedrijfsleven een rol krijgt, wanneer Japan en de EU nationale regels gaan harmoniseren. ‘Dat gebeurt achter gesloten deuren, buiten de waarneming en controle van parlement en publiek.’

Voordat JEFTA naar verwachting in 2019 in werking kan treden, moeten de EU-lidstaten en het Europees Parlement hun goedkeuring geven. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.

Zelf kersen plukken in de Betuwe. Deze vrouwen uit de regio Den Haag plukken in Wadenoijen.

Kersentelers mogen voor negende keer 'eenmalig' niet toegelaten bestrijdingsmiddel gebruiken

Nederlandse kersentelers mogen hun fruit dit jaar opnieuw bespuiten met twee niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, ondanks een negatief advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

‘De Nederlandse consument is eraan gewend geraakt om online met één druk op de knop iets te kunnen kopen.’

Kopers kunnen bij Marktplaats straks direct product aanschaffen, zonder contact met verkoper

Onderhandelen over een product is straks niet meer nodig op Marktplaats. De site komt met een nieuwe functie waarmee kopers zonder contact met de verkoper een artikel kunnen aanschaffen.

Een bezorger van flitsbezorgdienst Getir in Amsterdam. Na Gorillas en Zapp vertrekt ook deze dienst uit Nederland.

Na Zapp en Gorillas verlaat ook flitsbezorger Getir ons land. Is dit het einde van flitsbezorging?

Flitsbezorgers kwamen tijdens de pandemie razendsnel op, maar gaan nu ook net zo snel ten onder. Maandag werd bekend dat ook Getir zich terugtrekt uit Nederland. Komt daarmee een einde aan razendsnelle bezorgdiensten?