Verschillende aanwezigen, onder wie nabestaanden van vrouwen die gered werden door Mala, poseren bij de struikelsteen.© lava

Mala Zimetbaum krijgt struikelsteen aan ouderlijk huis: “Persoonlijkheden als haar mogen we nooit vergeten”

Borgerhout -

In de Marinisstraat is woensdagvoormiddag een struikelsteen geplaatst voor Malka – roepnaam Mala – Zimetbaum. De Joodse vrouw uit Borgerhout verzette zich tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitse bezetter. In het district wordt ze op verschillende plaatsen geëerd.

Laurens Van Aert

Enkele tientallen mensen, elk met een eigen link met Mala Zimetbaum, verzamelden omstreeks 11 uur voor het ouderlijke huis van de Joodse verzetsheldin. Daar kreeg de struikelsteen, of Stolpersteine, een mooie plek op het trottoir. Het betonnen gedenkteken kadert in een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig en dient om de slachtoffers van het nationaalsocialisme te herdenken.

De struikelsteen van Malka (Mala) Zimetbaum.© lava

Terwijl Mala’s struikelsteen werd geplaatst, vond een serene bijeenkomst plaats waar verschillende mensen het woord namen. Zo reciteerde historicus en UA-rector Herman Van Goethem het aangrijpende levensverhaal van de Poolse Antwerpse. Hij vertelt onder meer over hoe Mala werd gearresteerd tijdens de eerste razzia in en rond het Centraal Station, hoe ze heldhaftig werk verrichtte in de Dossinkazerne en hoe ze in Birkenau een baantje kreeg als koerier en vertaler.

LEES OOK. Mala Zimetbaum: een Joodse heldin die talloze levens redde en (even) uit Auschwitz ontsnapte

Dankzij haar functie genoot Mala een relatieve vrijheid in het kamp. Die gebruikte ze om gevangenen te helpen en te steunen met onder meer voedsel en geneesmiddelen. Uiteindelijk werd ze na een ontsnapping ter dood veroordeeld.

Nooit vergeten

“We mogen persoonlijkheden als Mala nooit vergeten”, zegt Barabara Beuys. Zij is auteur van het boek Mala Zimetbaum, heldin van Auschwitz, dat verscheen op 30 april. “Bijna tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog is het belangrijk om te beseffen dat vrouwen een belangrijke rol speelden in het verzet en de vernietigingskampen. Vrouwen als Mala moeten we helpen in de strijd tegen racistische en antisemitische groeperingen.”

Herman Van Goethem sprak de menigte toe.© lava

In Borgerhout wordt Zimetbaum op verschillende plaatsen geëerd. Zo werd in 1947 een gedenkplaat bevestigd aan haar huis in de Marinisstraat. Kunstenaar Joachim Lambrechts maakte in 2019 dan weer een gigantische muurschildering van haar in de Montensstraat.

LEES OOK. TIMELAPSE. Mala Zimetbaum, Joodse heldin, vereeuwigd op gevel in Borgerhout

LEES OOK. Nieuwe struikelstenen voor slachtoffers van de Jodenvervolging: “Een gitzwarte herinnering die we levend moeten houden”

Lien Van de Kelder nodigde sprekers uit terwijl de steen in de grond werd geplaatst.© lava

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tweede Wereldoorlog