© Photo News

Saudi-Arabië pompt miljoenen in entertainmentsector

Saoedi-Arabië wil in de komende tien jaar 52 miljard investeren in de entertainmentindustrie van het koninkrijk. Met het geld wordt ook het eerste operahuis gebouwd. Voor het strikt islamitische land gaat het om een cultuuromslag.

Wim Lecluyse

Dat zei het hoofd van de General Entertainment Authority, Ahmed al-Khateeb, donderdag. De investeringen maken deel uit van grootschalige economische hervormingen in Saoedi-Arabië. Met ‘Vision 2030’ wil het ultraconservatieve koninkrijk onafhankelijker worden van zijn olie-inkomsten en zijn economie uitbreiden naar andere industrieën. Van de entertainmentsector verwacht Riyad jobs en inkomsten, ook van toeristen en buitenlandse investeerders.

In 2017 werden in het rijke woestijnland op het Arabisch schiereiland meer dan 2.000 evenementen georganiseerd, zei al-Khateeb. Daartoe behoorden onder andere concerten, een comicbeurs en kunsttentoonstellingen. Dat aantal moet in 2018 naar zowat 5.500 evenementen stijgen.

Saoedi-Arabië bevindt zich door een onzekere economische toekomst en relatief lage olieprijzen in een periode van hervormingen en een gedeeltelijke openstelling van zijn samenleving. Ten laatste begin april zal na een verbod van 35 jaar de eerste bioscoop in het land weer zijn deuren openen.

De regering had eerder al aangekondigd dat vrouwen vanaf juni -als laatste land ter wereld- een auto mogen besturen. Dat verbod is decennialang het symbool van de onderdrukking van de vrouwen in het wahabitische koninkrijk geweest. Muziek en andere vormen van entertainment zijn volgens de in Saoedi-Arabië gevolgde strikte leer van de Islam verboden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER