Jonge trucker veroordeeld voor dodelijk ongeval dat Martha (79) het leven kostte: “Belangrijk dat familie weet dat ze geen fout maakte”

© mvn

De trucker die vorig jaar het ongeval veroorzaakte waarbij Martha Tavernier (79) om het leven kwam, is daar maandagochtend voor veroordeeld. “Hij veroorzaakte ongewild een zwaar verkeersongeval”, aldus de politierechter.

Tim Lescrauwaet

Een gevangenisstraf van drie maanden met uitstel, een boete van 4.000 euro - waarvan de helft met uitstel - en een rijverbod van drie maanden. Plus een bijkomend rijverbod van negen maanden voor vrachtwagens. Die straf kreeg L.D. (29) uit Menen maandagochtend van de Brugse politierechter voor zijn rol bij een dodelijk ongeval. Hij reed op Valentijnsdag vorig jaar de wagen van Martha Tavernier (79) - moeder van de Brugse schepen Martine Matthys (CD&V) - aan.

Het ongeval gebeurde langs de Brugse Ring. De vrachtwagenchauffeur lette niet goed op toen hij invoegde. Daarbij tikte hij de wagen van het slachtoffer aan. Zij verloor de controle over het stuur en belandde ondersteboven met haar wagen in het Zuidervaartje langs de Ring. De vrachtwagenchauffeur haalde haar zelf uit de wagen en hield haar hoofd boven water tot de hulpdiensten ter plaatse kwamen. De vrouw werd naar het ziekenhuis overgebracht, maar overleed daar enkele uren later aan haar verwondingen.

Blanco strafblad

De politierechter was van oordeel dat enkel L.D. schuld trof aan het ongeval. “Uit het verslag van de deskundige blijkt dat het om een zware onvoorzichtigheid gaat”, zei de rechter. “Hij had te weinig aandacht voor de andere weggebruikers. En die zijn ten opzichte van zijn truck zwakke weggebruikers. Maar ik zal wel rekening houden met zijn blanco strafblad.”

Naast een gewoon rijverbod kreeg hij nog een bijkomend rijverbod voor vrachtwagens. Dat kwam er omdat de man verklaarde dat hij geen vrachtwagenchauffeur meer is. Door het ongeval besloot hij om nooit meer met een vrachtwagen te rijden. Het bijkomend rijverbod moet hem afraden om op die beslissing terug te komen.

De familie van het slachtoffer reageert opgelucht op het vonnis. Ze reageren bij monde van hun advocaat Dirk De Fauw. “Voor hen is het belangrijk om te weten dat hun moeder geen fout heeft gemaakt”, zegt hij. “Het is opnieuw een stap in het rouwproces. Ze zijn tevreden dat ze het proces-gedeelte nu achter zich kunnen laten.”