dinsdag 11 december 2018 - Jupiler Pro League
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Of er vandaag een oplossing uit de bus komt of niet, er zijn heel wat brokken te lijmen tussen Marc Coucke en voormalig voorzitter Vanden Stock. Photo News

Anderlecht

Marc Coucke moet vorig bestuur nog fikse som geld, maar weigert oud-voorzitter te betalen na Propere Handen

Vanden Stock stuurt kat naar Anderlecht

Roger Vanden Stock (76) was niet aanwezig op Anderlecht-Charleroi. Navraag leert ons dat een dispuut tussen Marc Coucke en de voormalige aandeelhouders van RSCA aan de basis ligt. Coucke moet sommigen van hen nog een fikse som geld, maar wil opeens niet alles meer betalen omdat het oude bestuur volgens hem exuberant veel uitgaf aan makelaars. Dat zit Vanden Stock erg hoog. Keert hij ooit nog terug in de tribunes?

Jürgen GERIL

Het is bijna een jaar geleden dat Marc Coucke zo’n 59 miljoen betaalde voor 74 procent van de aandelen van Anderlecht. Hij werd daarmee voorzitter van de grootste voetbalclub van het land, maar de oude aandeelhouders werden niet allemaal in één keer uitbetaald. Sommigen hebben voor Nieuwjaar nog geld te goed.

Opvallend genoeg belegt Anderlecht net vandaag een vergadering met die oude aandeelhouders. Niemand moest lang raden waarover dat overleg zal gaan. De geruchten waaien al een tijdje. Coucke wil de schulden van Anderlecht indijken en hoopt te kunnen ontsnappen aan een aantal betalingen die hij nog moet doen. Als reden gebruikt hij opnieuw het Belgische voetbalschandaal. Hij roept in dat het oude bestuur – lees Roger Vanden Stock en Herman Van Holsbeeck – in het verleden exuberant veel aan makelaars hebben betaald.

Roger Vanden Stock heeft er ondertussen genoeg van. Hij en zijn entourage hadden altijd het beste voor met Anderlecht, maar nu voelen ze zich vrij respectloos behandeld door het nieuwe bestuur. Als Marc Coucke beweert dat er te veel geld vloeide naar makelaars, moet hij dat ook onderbouwen en staven met bewijzen. Bovendien onderschreef financieel directeur Jo Van Biesbroeck – nu nog steeds een vertrouwensman van Coucke – vorig seizoen ook alle uitgaven van het oude bestuur.

Speciale spaarrekening

Marc Coucke mag dan beweren dat het oude Anderlecht-bestuur exuberant veel aan makelaars betaalde, sommigen zien het veeleer als een excuus. Een excuus om de 6 miljoen euro plus 5 procent interest die hij aan verschillende oude aandeelhouders nog schuldig is niet meteen of toch niet volledig te moeten betalen. Het dispuut draait vooral daarom.

De voorbije jaren had Anderlecht rond de jaarwisseling vaak een cashflowprobleem. Tegen december komt er amper nog geld binnen, want Europees overwinteren zat er niet altijd in. Bovendien hadden zowat alle sponsors hun geld gestort en waren de uitgaande zomertransfers betaald. Paars-wit is zelden een club geweest waar er 30 miljoen werd opzijgezet voor later.

Toch moesten de Brusselaars tijdens elke wintermercato nieuwe spelers aantrekken. Daarom hielp de oude voorzitter Roger Vanden Stock dat cashflowprobleem jaarlijks op te lossen door zelf wat voor te schieten en/of kortstondig geld te lenen bij zijn vriend Alexandre Vandamme, de rijkste Belg en tevens aandeelhouder van de club. Of dat een goed beleid is, laten we in het midden, maar achteraf kon RSCA die leningen wel altijd netjes terugbetalen.

Toen Marc Coucke Anderlecht vorig jaar kocht, kwam dat cashflowprobleem ook aan de oppervlakte. Toen werd daar een creatieve oplossing voor bedacht. Aan aandeelhouders die meer dan 1 procent verkochten, werd voorgesteld niet al hun geld in één keer uit te betalen. Ze konden een groot deel opstrijken en de rest parkeren op een rekening, die Anderlecht dan kon aanwenden als het financieel wat krap werd. Samengeteld ging het om een som van om en bij de 6 miljoen euro, wat overeenstemde met het bedrag dat paars-wit jaarlijks nodig had om het najaar te overbruggen.

Vijf procent interest

Daar stond uiteraard iets tegenover. Wie bij de bank geld op een simpel spaarboekje zet, krijgt er tegenwoordig amper nog interesten op. Dus moest dit wel een interessante belegging zijn. Daarom werd een interest van 5 procent afgesproken, te betalen op drie verschillende data in 2018. De verkopende aandeelhouders hadden het altijd goed voor met de club en vonden dit een goede oplossing.

Alleen naderen we nu het einde van 2018 en de oude garde begint te vrezen dat ze niet langer zeker zijn van hun centen. Ze voelen aan dat Coucke excuses probeert te zoeken om eronderuit te geraken en velen contacteerden al een advocaat.

Als alles betaald wordt vóór 31 december, is er geen probleem. Maar de insinuaties van Marc Coucke dat het oude Anderlecht-bestuur exuberant te veel betaalde aan voetbalmakelaars stemmen niemand gerust. Die uitspraken worden nu al beschouwd als een excuus om straks de schulden niet of slechts deels te moeten aflossen of om ze pas later te betalen. Terwijl alles contractueel bepaald is.

Mitrovic en Mbemba

De vraag is of dat gaat werken. Toen Marc Coucke Anderlecht overnam, heeft hij alle contracten kunnen bestuderen met zijn advocaten en eventuele bedenkingen maken. Dat gebeurde niet. Bovendien zijn alle verbintenissen sinds 2015 mee ondertekend door Jo Van Biesbroeck, de financieel directeur die nog altijd voor RSCA werkt en erg close is met Coucke. Hij was van alles op de hoogte.

Natuurlijk zijn er hoge commissies betaald aan voetbalmakelaars. Paars-wit wilde indertijd de Belgische markt ontstijgen door voetballers te verkopen voor véél meer dan 10 miljoen. Daarbij schakelde het de hulp in van de grootste, meest beruchte zaakwaarnemers ter wereld, zoals Pini Zahavi en Fali Ramadani. Die loodsten Mitrovic en Mbemba bijvoorbeeld naar Newcastle voor 30 miljoen euro en ze werden daar rijkelijk voor betaald. Dat kun je overdreven noemen, maar het lijkt niet illegaal en andere clubs draaiden ook mee in dat systeem. Meer nog: Coucke en Devroe gaven bij KV Oostende zelf ook hoge commissies in hun deal met Wolfsburg over Landry Dimata.

Coucke probeert op dit moment gewoon om op álles te bezuinigen bij Anderlecht. Op de jongste jaarrekening, die eerstdaags openbaar wordt gemaakt en die grotendeels nog de verantwoordelijkheid was van het oude bestuur, zou nog altijd een verlies staan van zo’n 6 miljoen euro. Die rode cijfers moeten zo snel mogelijk weg en daarvoor zijn alle middelen goed. Daarom is Coucke – sinds het uitbarsten van het voetbalschandaal – voorlopig ook gestopt met het uitbetalen van veel makelaars.

Erevoorzitter?

De kans lijkt uitermate klein dat er vandaag een oplossing uit de bus komt met de oude garde. Het is zelfs afwachten hoeveel oude aandeelhouders effectief naar de vergadering zullen komen, want voor velen van hen is het nu al een pure advocatenkwestie geworden. Coucke moet de schulden betalen, ook met het oog op de licentie voor volgend seizoen.

Ironisch genoeg speelt Anderlecht nog altijd in het Vanden Stockstadion. Bij de verkoop van de club kreeg Roger Vanden Stock ook de functie van erevoorzitter aangeboden, maar dat werd eigenlijk nooit officieel gemaakt. Is zijn band met Anderlecht nu definitief gebroken? Zijn dochters Claire en Julie hebben ook nog 5 procent symbolische aandelen in de club, maar er zal veel werk zijn om de brokken nog te lijmen.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws