Maddie McCann verdween in 2007 spoorloos tijdens een vakantie in Portugal.© ASSOCIATED PRESS

Het voicemailbericht dat voor een doorbraak zorgde in zaak-Maddie McCann

Een voicemailbericht dat een kroongetuige in de verdwijningszaak van de Britse kleuter Maddie McCann (3) in 2017 achterliet voor Britse speurders, betekende een doorbraak in het onderzoek naar de verdwijning. Dat blijkt uit de getuigenis van detective Mark Draycott op het proces tegen Christian Brückner, een Duitse crimineel die ook verdacht wordt van de ontvoering van McCann.

mts

Voor alle duidelijkheid: Christian Brückner (47) staat in het Duitse Braunschweig niet terecht in de zaak-Madeleine McCann, maar wel voor drie gevallen van zware verkrachting en twee gevallen van seksueel misbruik van kinderen. Hij zou die feiten hebben gepleegd tussen eind december 2000 en juni 2017 in Portugal, waar ook de jonge Maddie op 3 mei 2007 verdween.

Op het proces kwam ook Mark Draycott getuigen. Hij vertelde hoe hij in contact kwam met Helge Busching, een kroongetuige in de verdwijning van Madeleine. Busching, zelf een veroordeeld mensenhandelaar, was medio jaren 2000 bevriend geraakt met Brückner en beweert dat die laatste hem in 2008 vertelde dat “ze niet gilde” toen de twee de verdwijning van McCann bespraken. In 2017, tien jaar na de verdwijning, belde Busching naar de Scotland Yard en liet een voicemailbericht achter met de melding dat Brückner volgens hem betrokken was bij Maddies verdwijning. Toch zou het nog drie jaar duren voor Duitse rechercheurs Brückner noemden als hoofdverdachte in de zaak-McCann.

Geheime ondervraging

“Een van mijn taken was het controleren van de berichten op het antwoordapparaat”, getuigde Draycott op het proces. Op 18 mei 2017 merkte hij het bericht op van Busching. “Het was van een man, zo te horen. Hij sprak goed Engels en vroeg om David Edgar (een privédetective die de verdwijning onderzocht, red.) te mogen spreken. Hij zei dat hij informatie had en liet een Grieks mobiel nummer achter. Ik belde naar het nummer en sprak met een man van wie ik nu weet dat het Helge Lars Busching is. Hij noemde zichzelf Lars en gaf informatie met betrekking tot het Madeleine McCann-onderzoek.”

Hoofdverdachte Christian Brückner (links) en zijn advocaat.© ddp/Marcus Prell

Draycott deelde de informatie met de Duitse en Portugese autoriteiten, wat leidde tot het onderzoek naar Brueckner. Zo ligt het dossier van McCann mee aan de oorsprong van het huidige proces. “Zonder het onderzoek naar Maddie zouden deze vermoedelijke misdaden nooit aan het licht zijn gekomen”, sprak een parketwoordvoerder in Braunshweig al voor aanvang van het proces.

Enkele dagen later na het telefoongesprek met Busching trok Draycott samen met collega’s van de Scotland Yard naar Athene om de tipgever in het grootste geheim te ondervragen in een hotel. In februari van 2018 kwam Busching nog naar Londen om een ​​formele verklaring af te leggen, vervolgde Draycott.

Groot mysterie

Maddie McCann was amper drie jaar toen ze verdween terwijl ze op vakantie was in de Algarve. Toen haar ouders op de laatste avond van de vakantie naar een vlakbij gelegen tapasbar gingen, bleek ze verdwenen toen haar moeder rond 22 uur ging controleren of ze goed aan het slapen was. Wat er met haar gebeurd is, is al die jaren een groot mysterie gebleven. Zelfs haar ouders werden even in verdenking gesteld, maar zij bleken niets met de verdwijning te maken te hebben.

Brückner zit al jarenlang vast na veroordelingen voor drugshandel, inbraken, vervalsingen en zedendelicten zoals verkrachting, kindermisbruik en bezit van kinderporno. Hij ontkent evenwel alle betrokkenheid bij de verdwijning van Maddie. Formeel is hij er ook nog altijd niet voor in beschuldiging gesteld, onder meer omdat er nog geen bewijzen van zijn betrokkenheid gevonden zijn. Of het ooit tot een proces komt, is niet duidelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer