“Krijgen de jongeren die Brusselse ramen ingooiden nu ook een gasboete?”

© BELGA

“Mijn zoon heeft gisteren een gasboete gekregen omdat hij een glas bier vasthield in de Gentse Overpoortstraat.” Zo start de vader van de jongeman zijn open brief. De boete vindt hij terecht, want het glasverbod op straat is er enkel maar om de veiligheid van anderen te garanderen. “Maar krijgen de jongeren die winkelramen en autoruiten ingooiden tijdens de rellen in Brussel, ook een gasboete?”

evdg

In de Gentse Overpoortstraat heerst sinds een aantal jaren een algemeen glasverbod. Dat maakt het voor feestvierders verboden om met een glas bier of flessen sterkedrank op straat te staan. Het is een maatregel die het stadsbestuur nam om de veiligheid in de buurt te verbeteren en incidenten zoals vechtpartijen met glas te vermijden. Het is ondertussen een goed ingeburgerde regel waar ook de cafébazen achter staan. Wie er zich niet aanhoudt, krijgt een gasboete. Zo ook de zoon van de auteur van deze open brief. Hij richt zich tot Vlaams Parlementslid en Gentse schepen Matthias Declerq (Open Vld).

Geachte Heer Declercq,

Mijn zoon heeft gisteren een gas boete gekregen van 60 euro omdat hij als crimineel een glas bier in zijn hand hield voor een café in de Gentse Overpoort.

Ik begrijp dat het gevaarlijk is om jongeren met dergelijk moordwapen openlijk te laten paraderen en provoceren. Moeten we zelfs niet stilaan denken aan meer repressie,een korte gevangenis straf, … In ieder geval een straf die in proportie staat met dit ernstig vergrijp. Ik hoop dat u als politicus uw verantwoordelijkheid neemt en misschien eens contact opneemt met de minister van Defensie. Het zal je maar overkomen dat de Vlaams revolutie start in de Overpoortstraat in Gent. Door tientallen studenten nog wel, die met het glas in de hand de macht grijpen ...

Ik ben dolgelukkig dat mijn zoon deze “kleine” boete moet betalen, het zal hem leren te doen wat de zaligmakende wet aan elkeen en eenieder oplegt. Lang leve Gent, lang leve de wet.

Maar toen ik gisteren toevallig naar het nieuws keek zag ik straatgeweld in Brussel. Ik zag daar mensen ik vermoed glazen of misschien stenen gooien in ramen van hardwerkende middenstanders. Heb ik de wet goed begrepen, krijgen deze mensen ook een gasboete?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen