De luxe van Club Brugge: Clasie speelde dinsdag de pannen van het dak, toch zal hij niet blijven staan

© Photo News

“Marvelous”, zou een Britse commentator zeggen, bij het aanschouwen van Jordy Clasie tegen Charleroi. Geweldig hoe hij Nakamba, de revelatie van de heenronde, verving en Ivan Leko nu voor een dilemma zat. Want met Clasie is Club nog beter, toch? “Nietes”, zeggen onze experts.”

“In België moeten er doelen langs de zijlijn staan, zo vaak worden er passes in de breedte gegeven”, deed Johan Boskamp recent nog zijn beklag. Dinsdagavond kirde hij ongetwijfeld van plezier, wanneer de Rotterdammer ene Jordy Clasie aan het werk zag, ex-speler van ‘zijn’ Feyenoord. Branie, balrecuperatie maar vooral enkele dieptepasses die de defensie van Charleroi zo bloot legden dat ze net geen longontsteking opliepen. Ziedaar, een staalkaart van de 26-jarige huurling van Southampton en dat alleen al in het eerste kwartier. “Clasie heeft voetjes die kunnen uitvoeren wat hij denkt”, zegt Aad de Mos, al langer bekend met de 17-voudige international. “Hij heeft een brok ervaring en leest het spel uitstekend."

Dubbel verlies

U voelt hem al komen, er is ook een ‘maar’. “Wat een coach heeft grootgemaakt, daar moet je afblijven, vindt De Mos. “En Leko is groot geworden dankzij zijn driehoek op het middenveld. Veel trainers roteren wel eens in de beker en in dit geval pakte dat goed uit. Maar ik zou Nakamba laten staan. Stel dat je tegen Antwerp Clasie opstelt en het loopt mis. Dan ben je én Nakamba kwijt én Clasie. Trouwens, Nakamba is een linksbeen, naast de rechtsvoetigen Vormer en Vanaken. En een blok graniet. Hij zorgt toch voor meer evenwicht dan Clasie. Antwerp zal Vormer en Vanaken vastzetten. Daar Clasie naast zetten die ook vooruit denkt: dan ligt het middenveld helemaal open, hoor...”

Dat vindt ook onze liniecoach Eddy Snelders, zelf ex-middenvelder. “Nakamba is zeker niet helemaal onbeholpen maar vraag hem niet om aanvallen op te zetten. Dan zie je veel foute passes. Maar ik zou hem zondag ook opstellen tegen Antwerp. In de recuperatie is Nakamba sterker. Op de Bosuil moet er fysieke strijd worden geleverd. Dan liever een puur defensieve middenvelder als Nakamba dan Clasie, die maar 1,69 meter meet.”

© Photo News

Rust voor Vormer

En Clasie moet zonder morren weer naar de bank, dan? Net nu hij een staalkaart van zijn kunnen gaf? “Dat hij tegen Charleroi sterk voor de dag kwam, is geen garantie dat hij elke week zo goed is”, staat Snelders op de rem. “In zijn invalbeurten vond ik tot nu toe niet altijd zo indrukwekkend. Wat niet wil zeggen dat je hem niet kan gebruiken. Ik zie voor Clasie vooral een rol weggelegd in thuismatchen, wanneer Club veel balbezit heeft en op ene kleine ruimte speelt. Als je dan, naast Vormer en Vanaken, nog iemand hebt in dat middenveld die de opbouw kan verzorgen, is dat een extra troef.”

Wat met Vormer

Indertijd bij Feyenoord werd Vormer op de bank gehouden door Clasie. Toen was de Brugse aanvoerder nog een pure stofzuiger. Gekneed door Michel Preud’homme staat Vormer nu een rijtje hoger. “Maar Clasie kan Vormer ook wel eens vervangen”, zo zegt De Mos. “Het is geen overbodige luxe vier middenvelders voor drie plaatsen te hebben. Alleen zou ik Clasie slechts op een natuurlijke wijze inpassen, als iemand geschorst of geblesseerd is. Kijk, Vormer wint straks de Gouden Schoen en draagt alle druk. Zoals een Kevin De Bruyne wel eens rust kan gebruiken, zo moet je ook Vormer wel eens kunnen laten rusten. Club moet zorgen dat het niet uitgeblust is tegen de start van de play-offs. Daar is Clasie de perfecte remedie voor.”

© BELGA

Meer over Club Brugge

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video