Direct naar artikelinhoud
Politiek

Groen-kopman Wouter Van Besien: "We gaan niet in zee met N-VA"

Groen-kopman Wouter Van Besien.Beeld BELGA

Geen lijst samen met sp.a, maar later wel een coalitie? Groen-kopman Wouter Van Besien hoopt nog steeds op een progressief front.

"Natuurlijk ben ik ontgoocheld", zegt Wouter Van Besien over het einde van de groen-rode lijst Samen in Antwerpen. "Maar het was een noodzakelijke beslissing, anders gaat discussie alleen maar over personen en de plaatsen op de lijst en niet over de inhoud."

Bij het congres om de samenwerking goed te keuren waren er heel wat Groen-leden die waarschuwden voor de 'oude politieke cultuur' bij de sp.a. Ze krijgen gelijk.

Van Besien: "Dit scenario hadden we nooit op voorhand kunnen incalculeren. De druppel was dat er een afspraak niet is nagekomen. Tom (Meeuws, RW) had aangekondigd ontslag te nemen, maar is daar op teruggekomen. Dat terwijl hij zelf had aangegeven dat het beter was om op te stappen omdat hij het echte politieke debat in de weg stond."

'Ik blijf kandidaat-burgemeester en wil een progressieve coalitie op de been brengen'
Wouter Van Besien

Bent u nu opgelucht?

"Toch vooral ontgoocheld, ik heb hier veel tijd en energie in gestopt. Ik heb mijn nek uitgestoken voor dit project. Maar tegelijk heb ik veel vertrouwen en goesting om met de lijst van Groen naar de Antwerpse kiezer te trekken. Ik blijf kandidaat-burgemeester en wil een progressieve coalitie op de been brengen."

Met Groen hebt u meer manoeuvreerruimte om eventueel in een coalitie te stappen. Er zijn niet langer twee grote blokken die tegenover elkaar staan.

"Het is zeker niet de bedoeling om samen met N-VA in zee te gaan. Dat zoiets in Deurne en Mechelen wel is gebeurd, is niet van tel. Wij willen hier in Antwerpen een progressief bestuur. Wat sociaal beleid en mobiliteit betreft zitten wij met Groen op een compleet andere lijn dan Bart De Wever en Fons Duchateau. Ze hebben het niet over gezonde lucht of een modern vervoersplan. Wij willen echt het verschil maken." 

'Door de vaudeville die ontstaan is, was de lijst Samen niet meer houdbaar. Maar dat sluit verdere samenwerkingsverbanden niet uit'
Wouter Van Besien

Als u met sp.a in zee wilt, zult u opnieuw met Meeuws moeten praten. 

"Kijk, sp.a is niet plots de vijand geworden. De kiezer zal de kaarten op tafel leggen en indien mogelijk zullen we gesprekken aangaan. Door de vaudeville die ontstaan is, was de lijst Samen op dit ogenblik niet meer houdbaar. Maar dat sluit verdere samenwerkingsverbanden niet uit."

Wat met de onafhankelijke kandidaten op de lijst, zoals Jinnih Beels?

"We hebben die allemaal gecontacteerd en de situatie uitgelegd. Ze krijgen nu de tijd om te beslissen of ze zich nog engageren."

De top van Groen houdt een persconferentie in hun Antwerps hoofdkwartier.Beeld Wouter Van Vooren