Direct naar artikelinhoud
AchtergrondHet consult

Hoeveel geld geef je bij een bruiloft, lente- of communiefeest? Een slimme formule kan helpen

Hoeveel geld geef je bij een bruiloft, lente- of communiefeest? Een slimme formule kan helpen
Beeld Getty Images

Het is half april en dat betekent dat het feestseizoen stilletjes aan op gang komt. De komende weken staan lente- en communiefeesten op de planning, naadloos gevolgd door huwelijken. Velen stellen zich dan de vraag: hoeveel geld geef ik?

Alles in het leven wordt duurder. En dus ook cadeaus? “Ja, zeker. Ook die zijn onderhevig aan inflatie. Een briefje van 500 Belgische frank leek vroeger een fortuin voor een kind van zeven, maar nu kom je niet meer weg met 12,50 euro”, zegt Vincent Vermeulen, directeur van de School for Butlers & Hospitality in het West-Vlaamse Hertsberge (Oostkamp).

“Die inflatie betekent echter niet dat het moeilijker is om in te schatten welk geldbedrag een gepast cadeau is. Daar bestaat namelijk een formule voor. Je vermenigvuldigt het bedrag dat het feest per persoon kost, maal een factor die afhangt van hoe goed je de gevierde kent. Maal 1 voor (een kind van) een collega, maal 1,5 voor een goede vriend, maal 2 of 3 voor je beste vriend, broer of zus – dat moet je zelf een beetje aanvoelen.

Laten we dat concreet maken met cijfers. Een communiemenu bij een traiteur kost 54 euro. Inclusief dranken ronden we dat gemakshalve af naar 70 euro. Als het kind van je broer of zus het feestvarken is, kan je dat getal met anderhalf vermenigvuldigen, en kom je dus op afgerond 100 euro uit. Ga je met twee naar dat feest, dan is 200 euro dus een geschikt bedrag. “Het loopt snel op”, beseft ook Vermeulen. “Maar een plechtige communie of lentefeest staat toch symbool voor de overgang van een kind naar de volwassenheid, dus dat is best belangrijk.”

Trouwfeest

Wat als je bent uitgenodigd op een trouwfeest met receptie, walkingdinner en avondfeest? “Je mag ervan uitgaan dat zoiets 100 à 150 euro per persoon kost. Al kan dat afhankelijk van de locatie en het eten nog een stuk meer zijn. Als het een feest van een collega is, waar je geen nauwe band mee hebt, vermenigvuldig je die kostprijs met 1. Je betaalt dus wat het feest kost. Gaat het om een redelijk goede vriend, vermenigvuldig je dat bedrag met 1,5, en schenk je dus 150 tot 225 euro per persoon. Gaat het om je beste vriend, je broer of zus, dan doe je de kostprijs maal 2 of 3 – dat moet je zelf een beetje aanvoelen.”

Isabelle Coppens, zaakvoerder van Gracious Manners en etiquettedocente aan de School for Butlers & Hospitality, kleeft er liever geen precieze bedragen op. Zij benadrukt wel dat er naast de kostprijs van het feest en je relatie met de gevierde nog een derde belangrijke factor is die het geldbedrag bepaalt: je eigen financiële mogelijkheden. “Het is belangrijk dat je een bedrag geeft waar je je zelf goed bij voelt. Het is niet de bedoeling om na een feest de rest van de maand krap bij kas te zitten.”

De etiquette-experts vinden het een verkeerde veronderstelling dat een cadeau per definitie uit geld moet bestaan. “Geld is een gemakzuchtig geschenk, het is lui”, zegt Vermeulen. “Zeker voor een kind is het heel makkelijk om een briefje in een envelop te steken of geld over te schrijven”, vindt ook Coppens. “De waarde van een cadeau schuilt in het nadenken over waarmee je een kind kan plezieren. Het is niet altijd makkelijk om dat in te schatten, dus vraag gerust inspiratie aan het kind zelf of aan zijn ouders. En als het kind bijvoorbeeld voor een fiets spaart, kun je bovenop een bijdrage voor die fiets een mooie attentie geven, zoals een leuke fietsbel of een bloemenkransje voor aan het stuur. Dat maakt je gift meteen een stuk persoonlijker.”

Gepersonaliseerd

Vermeulen beseft dat het niet altijd makkelijk is om een geschikt cadeau te vinden. “Dat is een kunst, die vooral attente mensen beheersen. Maar doe toch je best om opmerkzaam te zijn. Wanneer iemand doorheen het jaar enthousiast over iets wordt, schrijf dat ergens op, zodat je bij het volgende feest al meteen ideeën hebt. Sowieso is een gepersonaliseerd cadeau altijd een goed idee. Onlangs liet mijn vrouw een rugzakje maken met daarop de naam van de pasgeborene geborduurd. Die ouders vonden het fantastisch. Op zo’n moment doet het er minder toe wat het cadeau precies heeft gekost. De prijs vergaat dan in de emotie.”

In hetzelfde genre is een beleving ook altijd een uitstekend cadeau – en niet alleen voor wie krap bij kas zit. “Je mete- of petekind gaat het geweldig vinden om samen met jou een dag door te brengen”, zegt Isabelle Coppens. “De dierentuin is altijd een goed idee, maar het kan gerust ook budgetvriendelijker. Ga samen naar de speeltuin, knutsel en bak pannenkoeken. Zo’n dag is voor een kind vaak een leuker cadeau dan een envelopje waar 80 euro in steekt. En zelf heb je er ook nog eens het plezier aan van het bonden met elkaar.”