Direct naar artikelinhoud

Duitse voetbalclubs in de toekomst verantwoordelijk voor kosten politie-inzet; fans voelen zich van hun 'mensenrecht' beroofd

Als koning voetbal op zijn fluitje blaast, komt Duitsland in beweging. Elk weekend trekken horden fans van Hamburg naar Hoffenheim, van Leverkusen naar Leipzig, of van München naar Mönchengladbach - stuk voor stuk treinritten van een uur of zes. Bij aankomst in de stad, soms ook al onderweg, worden ze begeleid door honderden politieagenten, ook vaak uitgerukt uit een andere uithoek van de Bondsrepubliek. Dat kost elk weekend miljoenen.

De Leipziger doelman Hradecky tussen de tennisballen die boze fans op het veld gooideBeeld ap

Die worden betaald door de gemeente waar de wedstrijd plaatsvindt en dus door de belastingbetaler. Een situatie die de Duitsers tot een paar jaar geleden normaal vonden, want als voetbal ergens geldt als 'mensenrecht', is het wel bij onze oosterburen.

Maar woensdag besloot de rechter in Bremen dat voetbalclubs in de toekomst kunnen worden verplicht mee te betalen aan de kosten voor de extra politieinzet bij 'risicowedstrijden' tussen clubs met rivaliserende fanscharen. Tot verbolgenheid van de Duitse voetbalbond DFB en het verbond van de clubs, Deutsche Fussball Liga, DFL.

De achtergrond van dit besluit is de in heel Europa groeiende onvrede over de rijkdom van voetbalclubs. Waarom kunnen clubs die tientallen miljoenen uitgeven aan een speler niet een paar honderdduizend euro betalen voor de veiligheid rond het stadion? In het stadion organiseren clubs in het Duitse betaald voetbal de beveiliging wel zelf, net als in Nederland.

De kwestie begon bijna drie jaar geleden als lokale aangelegenheid: de derby van het Duitse Noorden, die tussen Werder Bremen en Hamburger SV in april 2015, eindigde in een vecht- en vernielfestijn. Het stadsbestuur van Bremen stuurde de rekening van 425 duizend euro naar voetbalclub Werder Bremen. Die weigerde te betalen. De DFL spande namens de club een proces aan en won in eerste instantie.

In hoger beroep gaf de rechter het stadsbestuur gelijk, vanuit de redenering dat voetbalclubs hun commerciële succes goeddeels danken aan de door de politie geschapen veilige situatie. Nu gaat de DFL nog eens in beroep bij het Bundesverwaltungsgericht in Leipzig.

De achtergrond van dit besluit is de in heel Europa groeiende onvrede over de rijkdom van voetbalclubs

Het oordeel sluit aan bij de publieke opinie die zich in Duitsland de afgelopen jaren steeds sterker tegen de clubs en voetbalbond DFB keert. Door de stijgende prijzen van clubkaarten en betaalmuren voor live-uitzendingen veranderen ze het voetbal van 'maatschappelijk gemeengoed in een commercieel product', zoals de Süddeutsche Zeitung woensdag schreef.

Als bewijs voor die verdenking geldt de recente beslissing van de voetbalbond dat Bundesliga-wedstrijden nu ook doordeweeks mogen worden gespeeld. Dat gebeurde tot nu toe niet, omdat het voor veel fans onmogelijk is op werkdagen naar de andere kant van Duitsland te reizen.

De fans vinden dat hun rechten worden geschonden ten bate van die van de televisiekijkende fans, aan wie voor clubs en betaalzenders veel meer geld te verdienen valt. Uit protest smeten de fans van Eintracht Frankfurt en RB Leipzig maandagavond tijdens de wedstrijd honderden tennisballen op het veld.

De fans vinden dat hun rechten worden geschonden ten bate van die van de televisiekijkende fans