Direct naar artikelinhoud
EXPO TOP 10

Vrouwelijke sturm-und-drang of de massamedia in beeld? Tien expo's die u niet mag missen

AMVK in M HKABeeld AMVK

U loopt snel verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek! De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.

1. AMVK

De eerste expo die ze organiseerde, eindigde met een molotovcocktail, en kunstpaus Jan Hoet wist geen weg met zoveel vrouwelijke sturm-und-drang. Maar vandaag komt Anne-Mie Van Kerckhoven thuis in Antwerpen. In het M KHA toont deze bijzondere kunstenares veertig jaar werk. 

Lees hier ons interview met Anne-Mie Van Kerckhoven.

Tot 13/5 in M KHA, Antwerpen, mukha.be

2. Dirk Braeckman

Dirk Braeckman in BozarBeeld RV Sarah Bruyninckx

Na zijn passage in Venetië houdt Dirk Braeckman halt in eigen land met een knappe dubbeltentoonstelling. In Bozar kan je een aangepaste versie van het Belgisch Paviljoen zien en in Museum M presenteert de kunstenaar nieuw, experimenteel werk.

Lees hier onze recensie van Dirk Braeckmans dubbeltentoonstelling. 

Tot 29/4 in Bozar, Brussel en Museum M, Leuven. bozar.be en mleuven.be 

3. Artefact

Cecilia Jonsson creëerde een kompasnaald van ijzer dat ze kon winnen uit 69 placenta’s.Beeld Cihad Caner

Wat hebben wij met stenen te maken? Dat onderzoekt curator Karen Verschooren in de dertiende editie van het Artefact festival, dat vandaag opent in het Leuvense STUK. De expo This Rare Earth – Stories from Below toont aan dat wij dichter bij de steen staan dan wij zelf denken.

Lees hier ons verslag over Artefact.

Tot 1/3 in STUK, Leuven. artefact-festival.be

4. William Kentridge. Smoke, Ashes, Fable

More Sweetly Play the DanceBeeld William Kentridge / More Sweetly Play the Dance

Na zijn glorieuze doortocht in Nederland krijgt de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge voor het eerst een tentoonstelling in België. In het Brugse Sint-Janshospitaal toont hij bezwerend werk over trauma en heling. Laatste dagen!

Lees hier ons verslag over Smoke, Ashes, Fable.

Tot 25/2 in Sint-Janshospitaal, Brugge. visitbrugge.be/william-kentridge

5. It is difficult / to get the news from poems / yet men die miserably every day / for lack / of what is found there

Margins of ExcessBeeld Max Pinckers

Welke rol speelt massamedia in ons leven? Op welke manier schurken sociale media daar tegenaan en wie bepaalt wat we te zien krijgen? Is het aan de kijker om fake news en halve waarheden te onderscheiden van reële feiten? Razend actuele vragen die in deze tentoonstelling worden onderzocht door nationale en internationale fotografen en videokunstenaars, en met Max Pinckers in de hoofdrol. 

Tot 17/3 in Sofie Van de Velde Gallery, Antwerpen. sofievandevelde.be

6. Thomas Struth

ZebraBeeld RV Thomas Struth

Dode mensen kon en wilde de Duitse fotograaf Thomas Struth niet fotograferen. Dode dieren wel, als herinnering aan onze eigen sterfelijkheid. "Ik wilde geen bloody mess tonen. Er is zo al genoeg geweld en bloed te zien."

Lees hier ons verslag van deze expo. 

Tot 31/3 in Galerie Greta Meert in Brussel. galeriegretameert.com

7. On a mangé tout le chocolat

Scratching My BallsBeeld RV courtesy Annie Gentils Gallery

Elke Andreas Boon kennen we al langer van haar foto- en videowerk, maar dat ze ook muziek maakt, is minder geweten. Met G A U S S presenteert ze een nieuwe plaat én een nieuwe solotentoonstelling.

Lees hier ons gesprek met Elke Andreas Boon.

Tot 18/3, Annie Gentils Gallery in Antwerpen, anniegentilsgallery.com

8. The Girls Next Door 

Curator Nadia Bijl en kunstenaars Elleke Frijters en Charline Tyberghein bij At The GalleryBeeld Damon De Backer

Jan Fabre, Koen Theys en zelfs David Lynch: bij de Antwerpse galerie At The Gallery zitten vooral gevestigde mannen. Maar in de aanpalende ruimte Next Door opende afgelopen weekend The Girls Next Door: drie jonge, vrouwelijke kunstenaars en een frisse bries. Van bevreemde sculpturen die pertinente vragen stellen over dromerige tekeningen tot bedriegend eenvoudige trompe-l'oeil.

Lees hier ons interview met de kunstenaressen van The Girls Next Door.

Tot 18/2 in At The Gallery, Antwerpen. atthegallery.be

9. 35 jaar Panamarenko & Deweer Gallery: A Brilliant Story

V1 Barada JetBeeld Panamarenko

De familie Deweer heeft ’s werelds grootste privécollectie van Panamarenko. Al sinds de jaren tachtig verzamelen ze topstukken van de zelfverklaarde fantast en die delen ze graag met u. Wegens succes is deze tentoonstelling verlengd tot half mei. 

Tot 16/5 in Deweer Gallery, Otegem

10. Nahum Tevet: Islands and Objects

IslandsBeeld Nahum Tevet

Nahum Tevet is al decennialang een spilfiguur in de hedendaagse art scene van Israël. Van schilderkunst springt hij naar beeldhouwkunst, architectuur en terug, en in de jaren zeventig gold Tevet als een van de meest extreme minimalisten. Zijn installaties hebben de neiging om de toeschouwer met vragen te overladen: waar kijken we naar en hoé moeten we kijken? In zijn eerste Belgische solotentoonstelling - die nu zijn allerlaatste dagen in gaat - toont hij één grote installatie en tien kleinere muurwerken.

Tot 25/2 in Kristof De Clercq gallery. kristofdeclercq.com