Joe Biden steunt stakers bij Ahold Delhaize-dochter: grootste actie van winkelpersoneel in 16 jaar

© AFP

De staking bij supermarktketen Stop & Shop, een Amerikaanse dochter van Ahold Delhaize, is haar tweede week ingegaan. De zowat 31.000 stakers kregen onverwachte steun van Joe Biden, vicepresident onder Barack Obama.

Kristof Simoens

De staking bij Stop & Shop ging op 11 april van start en is de grootste staking van winkelpersoneel in de VS in 16 jaar. Ze treft 240 winkels in de staten Connecticut, Massachusetts en Rhode Island. De vestigingen in New Jersey en New York – in totaal 175 winkels – blijven buiten schot: daar is het personeel gewoon aan het werk.

Donderdagnamiddag organiseerde de vakbond UFCW een bijeenkomst bij een Stop & Shop-winkel in Dorchester, een wijk in Boston waar een deel van het stakend personeel zich had verzameld. Ook Joe Biden, vicepresident onder Barack Obama, was er aanwezig om de werknemers een hart onder de riem te steken. “De lonen zijn maar een klein beetje toegenomen, maar de productiviteit is exponentieel gestegen. En hoe staat het met jullie? Jullie zitten in het slop”, zei hij onder luid applaus. Ook andere politici, zoals de burgemeester van Boston Marty Walsch, waren van de partij.

Bezuinigingen

Het personeel bij Stop & Shop klaagt de besparingseisen van de dochtermaatschappij van Ahold Delhaize aan. Volgens vakbond UFCW wil Stop & Shop hard bezuinigen op lonen en ziekteverzekering. Zo zou de ziekteverzekeringspremie voor alle personeelsleden duurder worden, zouden nieuwe werknemers geen recht meer hebben op een pensioenplan en geen premie kregen voor werk op zondag.

Al in januari startten de directie van Stop & Shop en vijf vakbonden onderhandelingen op, maar in februari sprong het overleg af. Sindsdien zit het conflict muurvast. Een federale bemiddelaar moet de patstelling nu doorbreken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer