Bart Schols geschokt door moord op zijn wiskundeleraar: “Zonder hem zou ik niet staan waar ik nu sta”

© vrt, rr

VRT-presentator Bart Schols (45) is aangegrepen door de moord op zijn voormalige wiskundeleraar Guy Verbruggen (66) uit Aarschot, die door geweld om het leven kwam in Thailand. “Ik heb veel aan hem te danken. Hij stond me bij op de moeilijke momenten. Zonder hem zou ik niet staan waar ik nu sta.”

Cedric Lagast

De leerkrachten van het Sint-Jozefscollege in Aarschot kregen deze week het trieste nieuws te horen dat oud-wiskundeleerkracht Guy Verbruggen in Thailand was overleden. Zeven jaar geleden was de man samen met zijn Thaise vriendin naar haar thuisland verhuisd. De twee kenden elkaar al vijftien jaar.

Afgelopen zondag, één dag voor zijn verjaardag, is Verbruggen thuis in Rayong overleden. Maar wat eerst een hartaanval leek, blijkt nu moord te zijn. De Belg is door geweld om het leven gekomen, bevestigt ook Buitenlandse Zaken. De Thaise politie heeft een onderzoek geopend. Daarbij wordt onder meer gekeken naar een 51-jarige ex-monnik, die bij de familie inwoonde als huishoudhulp.

Opgevangen na begrafenis

“Ik ben enorm geschrokken door dat nieuws”, zegt Bart Schols, sinds 2015 de presentator van De afspraak op Canvas. “Maandag wenste ik hem nog een gelukkige verjaardag op Facebook. Meteen daarna kwam ik te weten dat hij overleden was.”

© rr

Schols is een oud-leerling van het Sint-Jozefscollege, en Verbruggen was in 1987 zijn klastitularis in het derde middelbaar. “Dat was een sleuteljaar voor mij. Mijn moeder is dat jaar uit het leven gestapt, en Verbruggen en andere leerkrachten hebben mij bijzonder goed opgevangen.”

“Ik herinner mij nog het moment tijdens de begrafenis dat hij samen met mijn klasgenoten de kerk binnenkwam. Toen drong het allemaal tot mij door. Maar hij heeft me toen vastgenomen.”

“Dat jaar ben ik nog een hele poos niet naar school teruggekeerd. Maar Verbruggen kwam me bijles geven thuis bij mijn pleegouders. Hij zorgde ervoor dat ik bezoek kreeg van klasgenoten, of dat ze met mij thuis een klastaak kwamen maken. Hij heeft voor mij gevochten: hij wist dat ik goed was in wiskunde, en hij wou niet dat ik naar een andere richting zou overstappen.”

“Pas later besefte ik wat hij en enkele andere leerkrachten voor mij gedaan hebben. Daarom kom ik nog altijd graag op de school. Ze mogen me alles vragen.”

Bepalend figuur

“Het is een hele tijd geleden dat ik Guy Verbruggen nog gezien had. Ik denk dat de laatste keer in 2017 was, op een feest van het college. Maar ik heb onnoemelijk veel respect voor hem. Zonder hem zou ik niet staan waar ik nu sta. Hij was een bepalend figuur in mijn leven. Hij heeft véél meer gedaan dan zijn rol als leerkracht voorzag.”

“Het is een stuk van mijn geschiedenis, die gestorven is. Daarom grijpt het mij zo aan. Ik wens zijn familie veel sterkte toe.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer