Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingen

Europese sociaal-democraten: pak vluchtelingenstroom aan bij de bron

Europese sociaal-democraten: pak vluchtelingenstroom aan bij de bron
Beeld AFP

Een Marshallplan om de oorzaken van migratie te bestrijden bij de bron, in crisislanden. Dat is het antwoord dat een aantal leiders van Europese sociaal-democratische partijen formuleert op de vluchtelingencrisis.  De leiders kwamen gisteren bijeen op een internationale migratietop in Amsterdam.

Sp.a-voorzitter John Crombez was er in het gezelschap van Mette Frederiksen (Denemarken), Christian Kern (Oostenrijk), Maurizio Martina (Italië) en Lodewijk Asscher (Nederland). Met hun International Migration Summit hopen ze oplossingen aan te dragen om de impasse in de Europese Unie te doorbreken. Duitsland ontbrak wegens de kabinetscrisis, Pedro Sanchez (Spanje) moest afzeggen omdat hij sinds kort premier van Spanje is.

Het sociaal-democratische antwoord op de vluchtelingenstromen naar Europa bestaat uit vier elementen, die er allemaal op gericht zijn migratie bij de bron te beperken. Naast het nieuwe Marshallplan willen de politici dat Europa fors investeert in goede bescherming in de regio, onder de vlag van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De meest kwetsbare vluchtelingen - vrouwen, kinderen, lgbt'ers – moeten middels quota over Europa worden verdeeld. In Europa moeten onderwijs en werk de integratie van vluchtelingen bevorderen. Daar horen ook maatregelen bij om arbeidsmigratie en de bijbehorende ongelijkheid op de arbeidsmarkt strenger aan te pakken.

In Europa moeten onderwijs en werk de integratie van vluchtelingen bevorderen, menen de sociaal-democraten
Europese sociaal-democraten: pak vluchtelingenstroom aan bij de bron
Beeld AP

Meerderheid wil terug

De sociaal-democratische partijleiders baseren zich voor hun op de bron van de vluchtelingenstroom gebaseerde aanpak op een rapport van de UNHCR, dat uitwijst dat  80 procent van de vluchtelingen terug wil naar het eigen land en in de buurt van de landsgrenzen blijft. Daarom willen ze nauwer samenwerken met landen in de regio waar vluchtelingenstromen ontstaan.

"We moesten als sociaal-democraten een duidelijker antwoord formuleren", zegt Crombez. "Italië heeft te lang moeten wachten op een antwoord op de vraag: hoe ga je ons helpen."

Asscher noemde de aangedragen oplossingen een combinatie van meer controle maar ook meer hulp voor mensen in kwetsbare posities. Hij riep de landen van de Europese Unie op zich aan de afspraken aangaande herverdeling en quota te houden. "Gebeurt dat niet, dan zal de EU niet in staat zijn een oplossing te bieden."

'Italië heeft te lang moeten wachten op een antwoord op de vraag: hoe ga je ons helpen'
John Crombez, sp.a

Het is niet de bedoeling dat de top eenmalig blijft. In september komen de sociaaldemocraten opnieuw bij elkaar. Alle deelnemers aan de migratietop zijn leiders van oppositiepartijen. Alleen in Spanje en Duitsland maken sociaaldemocraten op dit moment deel uit van de regering.