Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Dit zijn de vijf strafste wetenschappelijke ontdekkingen van 2017

Het eiland Lord Howe behoort tot Zeelandië.Beeld Karen Van Eyken

NASA gebruikt vanaf dit jaar herbruikbare raketten, kankerpatiënten zijn voor het eerst behandeld met hun eigen cellen en wetenschappers hebben een achtste continent ontdekt. Een greep uit de strafste ontdekkingen van 2017.

Zeelandië

Een internationaal team van 32 wetenschappers heeft een achtste continent ontdekt, genaamd Zeelandië. Vandaag de dag is nog maar 6 procent van het nieuwe continent zichtbaar. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het zo lang duurde vooraleer het ontdekt werd.

Wetenschappers staan op zucht van de creatie van 'nieuw leven'

Dat zit namelijk zo: levende wezens hebben twee soorten basenparen, die bestaan uit twee nucleotiden: A-T (adenine - thymine) en G-C (guanine - cytosine). Dit alfabet van vier letters schrijft ons DNA en vormt de basis voor alle genetische informatie. Maar wetenschappers zeggen dat ze net twee nieuwe letters hebben gecombineerd die kunnen functioneren naast de al bestaande letters.

DNA.Beeld thinkstock

Archeologen ontdekken geheime kamer in de piramide van Cheops

De nieuw ontdekte structuur is minstens dertig meter lang, en heeft ruwweg dezelfde afmetingen als de Grote Galerij die uitgeeft op de twee 'grafkamers'. Dat is gebleken uit een scan door middel van kosmische straling. In hogere lagen van de atmosfeer creëert die straling zogeheten muonen – zware varianten van elektronen. Deze muonen schieten overal doorheen, zelfs in gesteente kunnen ze honderden meters afleggen. De archeologen zijn momenteel nog niet tot bij de geheime kamer geraakt.

De grote piramide van Cheops.Beeld AFP

Patiënten bestrijden kanker met eigen bloedcellen

De behandeling is voor het eerst getest op kankerpatiënten in augustus en wordt voornamelijk gebruikt om het eigen immuunsysteem aan te vallen. De cellen worden uit het lichaam gehaald waarna ze worden gereset en terug in de patiënt ingebracht. Daarna vallen de aangepaste goedaardige cellen de kankercellen aan.

Witte bloedcellen worden in het labo behandeld om infecties te bestrijden.Beeld getty

NASA ontdekt zeven leefbare planeten

Wetenschappers hebben aanwijzingen gevonden dat er mogelijk water is op de zeven aardachtige planeten bij ster TRAPPIST-1. Dat heeft de Hubble-telescoop ontdekt. Het vergroot de kans dat er leven mogelijk is op de planeten. Dat impliceert dat de temperaturen die er heersen, de aanwezigheid van water mogelijk maken. Het zijn exoplaneten die qua massa, grootte en oppervlaktetemperatuur erg op onze planeet gelijken.

Een illustratie van de ster TRAPPIST-1.Beeld photo_news