Archiefbeeld van een stemming in het Iraakse parlement in juni 2023
Foto: AP

Iraaks parlement keurt wet goed die relaties met mensen van hetzelfde geslacht bestraft met 15 jaar cel

Het Iraakse parlement heeft een wet goedgekeurd die relaties met mensen van hetzelfde geslacht bestraft met celstraffen tot 15 jaar. Ook trans personen kunnen voortaan gevangenisstraffen krijgen tot 3 jaar. Organisaties voor LGBTQIA+-rechten veroordelen de nieuwe wet die het leven voor de verdrukte gemeenschap in Irak nog moeilijker zal maken.

Amnesty International spreekt in een reactie van een "schending van fundamentele mensenrechten". De ngo zegt dat de amendementen die vandaag goedgekeurd werden "Irakezen in gevaar brengen die al dagelijks worden lastiggevallen".

De amendementen, die een antiprostitutiewet uit 1988 wijzigen, werden aangenomen tijdens een vergadering die werd bijgewoond door 170 van de 329 parlementsleden. De nieuwe bepalingen maken gevangenisstraffen mogelijk van 10 tot 15 jaar voor homoseksuele relaties. Vooral conservatieve sjiitische partijen steunden de wet. Zij vormen het grootste blok in het Iraakse parlement.

De wet verbiedt ook "elke organisatie die homoseksualiteit in Irak promoot". Daarop staat voortaan een gevangenisstraf van 7 jaar. 

"De verandering van het biologische geslacht op basis van individuele verlangens of neigingen" is eveneens verboden. De wet voorziet in een gevangenisstraf van 1 tot 3 jaar voor elke persoon of arts die betrokken is bij een transitie. Een man die zich "intentioneel gedraagt als een vrouw" riskeert dezelfde straf.

Volgens parlementslid Raëd al-Maliki, die de amendementen indiende is, is de wet een "preventieve maatregel ter bescherming van de maatschappij".

Homoseksualiteit is een taboe in het conservatief islamitische Irak. De kleine LGBTQIA+-gemeenschap is geregeld het doelwit van ontvoering, verkrachting, marteling en moord door gewapende groepen die ongestraft blijven, aldus een rapport van Human Rights Watch uit 2022.

Meest gelezen