Producer Dan Schneider vindt dat hij onterecht in verband wordt gebracht met kindermisbruik.
Foto: Getty Images

Beruchte producer Dan Schneider dient klacht in tegen makers van documentaire over wanpraktijken bij Nickelodeon

De Amerikaanse producer Dan Schneider heeft een klacht ingediend voor smaad tegen de makers van de veelbesproken documentaire 'Quiet on set: the dark side of kids TV'. In de documentaire komt het toxische leiderschap van Schneider aan het licht, maar ook het kindermisbruik door twee andere werknemers. Volgens Schneider hebben de makers hem onterecht in verband gebracht met het misbruik.

De 5-delige documentaire 'Quiet on set: the dark side of kids TV' bracht eind maart de wanpraktijken bij kinderzender Nickelodeon aan het licht. Verschillende schrijvers, acteurs en medewerkers getuigen over een toxische werksfeer, grensoverschrijdend gedrag en zelfs kindermisbruik bij kindsterren achter de schermen.

De hoofdrolspeler in de documentaire: Dan Schneider. De producer is het gezicht achter het succes van Nickelodeon, als maker van onder meer 'The Amanda show', 'Drake & Josh' en 'iCarly'. Maar in de documentaire wordt hij beschuldigd van toxisch leiderschap, seksisme en ongepast gedrag.

Nadat de eerste afleveringen van 'Quiet on set' waren uitgekomen, reageerde Schneider snel via een video op YouTube. "Ik heb hier slecht van geslapen. Ik geef toe dat ik fouten heb gemaakt. Ik heb er veel spijt van en ik moet mezelf bij veel mensen verontschuldigen", aldus Dan Schneider. In 2018 werd de samenwerking tussen hem en Nickelodeon stopgezet.

Bekijk hier de Terzake-reportage over de documentaire:

Videospeler inladen...

Kindermisbruik

Ondanks die verontschuldigingen dient hij nu toch een klacht in voor smaad tegen de makers. Maar dat is niet voor de beschuldigingen van toxisch leiderschap. De documentaire vertelt ook over het kindermisbruik door twee werknemers, met onder meer acteur Drake Bell als slachtoffer. Volgens Schneider proberen de makers hem onterecht in verband te brengen met die misdrijven.

"Schneider was niet op de hoogte van het misbruik en veroordeelde de feiten van zodra hij op de hoogte was", staat in de aanklacht die magazine Variety kon inlezen. "Hij is dus niet medeplichtig en al zeker geen kindermisbruiker."

Het is niet juist om miljoenen kijkers wijs te maken dat ik betrokken ben bij het kindermisbruik

Dan Schneider

In de documentaire wordt nooit letterlijk gezegd dat Schneider medeverantwoordelijk is, maar de producer stoort zich aan het feit hoe foto's van de daders en van hem door elkaar worden gemonteerd en Schneider in een adem met de kindermisbruikers wordt genoemd. "Door hem doelbewust valselijk te beschuldigen, beschadigen ze zijn reputatie en nalatenschap", aldus de advocaten van de producer.

Volgens Schneider zelf was het de makers alleen maar om de kijkcijfers te doen. "Ik ben fout geweest in mijn leiderschap en zal mijn verantwoordelijkheid nemen. Maar het is niet juist om miljoenen kijkers wijs te maken dat ik betrokken ben bij het kindermisbruik dat zich in die periode heeft afgespeeld."

Bekijk hier de trailer van 'Quiet on set: the dark side of kids TV'

Meest gelezen