Laurens Devos (18) pakt zijn eerste wereldtitel para-tafeltennis: “Ik kan het zelf nog niet geloven”

Paralympisch tafeltennis-kampioen Laurens Devos (18) uit Oostmalle heeft weer gestunt. Voor de eerste keer in zijn carrière pakte hij in Celje (Slovenië) de wereldtitel para table tennis. “Het ging vlotter dan verwacht”, zei hij na afloop.

kristin matthyssen

Laurens Devos is deel van een tweeling. Zijn zus Isabel werd eerst geboren, maar toen Laurens volgde, liep hij door zuurstoftekort hemiplegie of hersenverlamming op.

Laurens komt uit een echte tafeltennisfamilie. Geïnspireerd door zijn oudere broer, die aan de topsportschool studeerde, groeide ook Laurens ondanks zijn beperking uit tot een toptalent. Dat bewees hij in Rio in 2016 toen hij op de Paralympische Spelen goud pakte in zijn klasse 9 voor sporters met hemiplegie, en dat op amper 16-jarige leeftijd tegen volwassenen.

Groeischeut

Intussen kreeg Laurens een groeischeut. Omdat het wereldkampioenschap slechts om de vier jaar wordt georganiseerd, kwam 2014 nog wat te vroeg voor hem, maar afgelopen weekend mepte de Mallenaar iedereen naar huis op het wereldkampioenschap para table tennis in Slovenië. In de finale zaterdag won hij met veel overtuiging van de Rus Nozrunov, zonder één set prijs te geven, met 3-0. Helemaal verrassend was dat niet, want Laurens staat eerste op de ITTF-wereldranking en Nozrunov tweede.

“Ik kan het zelf nog niet geloven. Dat het zo vlot zou gaan, had ik toch ook niet verwacht. Nu ben ik paralympisch, Europees en wereldkampioen”, zei Laurens na afloop. De eerste die in zijn vreugde mocht delen, was coach Nico Vergeylen. Na zijn finale ging hij nog naar de finale van Florian Van Acker kijken in de klasse 11 (verstandelijke beperking). België leerde Florian kennen tijdens Rio 2016, waar hij op ontwapenende wijze net als Laurens paralympisch kampioen werd. Zaterdag pakten de twee allebei de wereldtitel, wat Laurens nog blijer maakte.

Gisteravond keerde het team terug uit Slovenië. “Devos is een fenomeen”, volgens Jeroen Bauters, woordvoerder van het Belgisch team. “Hij is ook A-speler in België bij de valide spelers en mocht als junior deelnemen aan het top-8-tornooi voor de besten ter wereld bij de validen, waar hij het nummer 2 klopte. Zijn niveau voor iemand met hemiplegie is fenomenaal.”