© sh

Deze 5 Limburgse gemeenten hanteren totaalverbod vuurwerk tijdens oudejaarsnacht

3.2.1. Gelukkig nieuwjaar! In het verleden ging dit ritueel vaak gepaard met de nodige vuurwerkknallen her en der. Anno 2017 hanteren steeds meer Limburgse gemeentes echter een (totaal)verbod op vuurwerk. Mag u nog vuurwerk afsteken in uw gemeente? Een overzicht:

mige

5 Limburgse gemeenten hanteren een totaalverbod: in Hechtel-Eksel, Heusden-Zolder, Neerpelt, Tessenderlo en Wellen is het verboden om vuurwerk af te teken. 30 andere gemeenten hanteren doorheen het jaar een totaalverbod, maar maken voor oudejaarsavond een uitzondering waardoor er tussen 23 uur en 1 uur wel vuurwerk afgestoken mag worden. In 17 gemeenten moet je eerst een vergunning aanvragen. Om alles veilig te laten verlopen zijn er ook tal van gemeenten die zelf een vuurwerk voorzien, zodat mensen zich niet genoodzaakt voelen om zelf vuurwerk af te steken.

Heel wat burgemeesters geven aan dat er vorig jaar problemen gemeld zijn, meestal ging het dan om klachten rondom dierenwelzijn en afval- en lawaaioverlast. 14 gemeenten gaan daarom politiecontroles invoeren om na te gaan of het verbod gehandhaafd wordt. Al geven ook de burgemeesters toe dat dit vaak een nutteloze actie is: tegen dat de agenten gearriveerd zijn op de plaats delict is het vuurwerk al lang afgestoken. De meest tolerante gemeente blijkt Hoeselt te zijn. Burgemeester Werner Raskin liet aan Radio 2 weten dat er al genoeg verboden wordt aan mensen en dat vuurwerk afsteken daar niet bij hoort.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer