vrijdag 15 december 2017 - Tongeren
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Jan Moermans en Wim Pyl bereiden een nieuwe stunt voor: 24 uur lang rechtopstaand peddelen om aandacht te vragen voor de dieren in de oceaan. Karel Hemerijckx

‘Afvalpeddelaars’ plannen nieuwe actie: 24 uur lang suppen

“Aandacht vragen voor dieren in oceaan”

TongerenWim Pyl en Jan Moermans, de Tongenaren die vorig jaar al ‘suppend’ de waterwegen van Hasselt tot de kust afvalvrij maakten, hebben een nieuwe stunt klaar. Op 28 april volgend jaar willen de boezemvrienden 24 uur peddelen. Niet om afval te rapen dit keer, wel om aandacht te vragen voor de dieren in de oceaan. “Mentaal belooft dit veel zwaarder te worden dan onze vorige onderneming”, zegt Wim.

Thomas JANSEN

Sinds de vorige actie van Wim en Jan weet heel Vlaanderen dat ‘suppen’ staat voor Stand Up Peddling (rechtopstaand peddelen). Maar daar was het de Tongenaren niet om te doen. Met hun sup-tocht van Hasselt naar de kust, waarbij ze onderweg al het afval uit het water haalden, wilden ze vooral bewustzijn creëren rond het probleem. “En dat is toch wel gelukt”, zegt Wim. “Mensen spreken er ons nog steeds over aan. Hun enthousiasme en bereidheid om zelf kleine inspanningen te leveren, heeft me eigenlijk nog het meest verrast.”

Vorige keer hadden we elke avond het vooruitzicht op een warme douche en een zacht bed. Nu moeten we ook ’s nachts doorgaan Wim PYL

Daarom volgt er dit voorjaar een nieuwe actie, al gooit het duo het dit keer over een andere boeg. “Op 28 april gaan we 24 uur lang peddelen”, legt Wim uit. “Met de actie willen we aandacht vragen voor de dieren in de oceaan, en specifiek voor Sea Shepherd, een organisatie die ons nauw aan het hart ligt. Wereldwijd beschermen zij walvissen, dolfijnen, schildpadden, enzovoort. En water is zowel voor die dieren als voor ons de natuurlijke speelomgeving.”

Waar de tocht zal plaatsvinden, is door de vereiste vergunningen nog niet helemaal duidelijk. Wel kreeg de actie met ‘SuitUP for oceans’ al een gepaste naam. “De hoofdletters vormen SUP, en dat spreekt voor zich”, zegt Wim. “Maar we willen onze tocht ook afleggen met een wetsuit die eruitziet als een kostuum. Dat doe je immers enkel aan voor iets belangrijks. Wel, voor ons is de vervuiling van de oceaan een belangrijk thema. Vandaar dus ‘suit up’, wat ‘zich opkleden’ betekent. We zijn momenteel volop bezig met de zoektocht naar materiële sponsoring, maar het is niet uitgesloten dat we er ook nog een inzameling ten voordele van Sea Shepherd aan koppelen.”

 

Zwaarder

Wie zich ooit op een supboard gewaagd heeft, weet dat een poos peddelen flink in de kleren kan kruipen. Schatten de twee deze onderneming zwaarder in dan hun vorige actie, toen ze op vijf dagen 240 kilometer aflegden? “Zeker wel”, zegt Wim. “Vorige keer hadden we elke avond het vooruitzicht op een warme douche en een zacht bed. Nu moeten we ook ’s nachts doorgaan, en dat zal het mentaal veel zwaarder maken. Maar goed, we weten waarvoor we het doen, en we hopen opnieuw even veel mensen wakker te schudden als vorige keer.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws