Themabeeld ter illustratie.© Shutterstock

Truiense krijgt 6 maanden cel voor oudermishandeling: “Als ik op mijn knieën ga liggen, blijven slagen uit”

Sint-Truiden -

Een 34-jarige vrouw uit Sint-Truiden is veroordeeld tot zes maanden cel omdat ze haar moeder, voor wie ze ook mantelzorger is, regelmatig afranselde. De betichte ontkende alles. Onder meer 52 foto’s met opgelopen verwondingen in het slachtoffer haar gsm deden haar de das om.

Geert Houben

Tussen januari 2021 en november 2022 vond de oudermishandeling plaats. De twee woonden – en nu nog altijd – samen op een appartement. De dochter regelde ook de financiën van haar moeder. Een onderzoek naar valsheid in geschrifte is nog altijd bezig.

Uiteindelijk kwam de mishandeling naar boven aan de hand van 52 foto’s van opgelopen verwondingen bij de vrouw. Ook waren er chats tussen de twee die weinig aan de verbeelding overlieten. ‘En waar sta ik als boksbal … Is dat mijn leven? Ik ben 61 jaar en bont en blauw geklopt.’ ‘Ik heb helse pijn aan mijn ribben. Daar waar ik gisteren slaag heb gekregen.’

Op de knieën

De dochter ontkende de feiten. Ze had het over haar moeder eens stevig vastpakken en dat de foto’s in de gsm een gevolg waren van een of meerdere valpartijen. De rechtbank zag het anders. Net zoals slachtofferonthaal. “De beklaagde wilde altijd haar zin hebben en wanneer dit niet lukt, gebruikt ze fysiek geweld.”

“Het is duidelijk dat de moeder loyaal blijft naar haar kind en zich schaamt en geen aangifte wil doen tegen haar dochter van wie ze volledig afhankelijk is.”

Rechtbank

De moeder verklaarde aan de hulp wel dat er de laatste tijd nog maar weinig sprake was van geweld. “Als ik voel dat ze agressief wordt, ga ik op mijn knieën liggen en dan volgen er geen slagen meer.” Daarnaast had de dochter ook meerdere contacten in haar moeders gsm geblokkeerd en nummers van onder meer de dokter geregistreerd onder het hare.

Loyale moeder

Dat de vrouw schrik had van haar dochter bleek ook toen de politie over de vloer kwam voor een verklaring. “Dat is iets wat tussen vier muren gebeurd is. Niemand heeft daar zaken mee”, was het antwoord.

De rechtbank oordeelt nu dat er genoeg bewijzen zijn om de Truiense schuldig te achten aan oudermishandeling. “De beklaagde vertoonde een agressief en ongecontroleerd gedrag naar haar moeder toe zonder respect voor haar fysieke en psychische integriteit. Dit is absoluut ontoelaatbaar. Oudermishandeling is een vorm van huiselijk geweld die helaas weinig aandacht geniet en blijkbaar op een andere wijze wordt benaderd dan partnergeweld. Het is duidelijk dat de moeder loyaal blijft naar haar kind en zich schaamt en geen aangifte wil doen tegen haar dochter van wie ze volledig afhankelijk is.” Het komt de vrouw nu op zes maanden cel, 400 euro boete en 317 euro gerechtskosten te staan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer