© ss

Ouders THES Sport en Tubize raken slaags bij jeugdwedstrijd: “Twee van mijn spelers willen zelfs nooit meer voetballen”

Een voetbalwedstrijd op een jeugdtoernooi in Denderleeuw tussen de U8 (7 en 8 jaar) van Tubize en Thes Sport uit Tessenderlo heeft vanmiddag tot een stevige knokpartij geleid. Ouders gingen langs de zijlijn met elkaar op de vuist.

zb, kj

LEES OOK. Jeugdwedstrijd ontaardt: ouders van Thes Sport gaan op de vuist met tegenpartij

“Het begon met over en weer gescheld van de ouders van de ploegen die aan de wedstrijd bezig waren”, vertelt een getuige. “Wat later ontstond een ware knokpartij.”

Op videobeelden is inderdaad te zien hoe één man plots over het veld op een groepje ouders komt afgelopen. Enkele anderen proberen hem in bedwang te houden. Ondertussen loopt een andere man langs de zijlijn ook op het groepje ouders af. Hij komt langs achter aan en deelt een lichte tik uit. Het slachtoffer reageert heftig, loopt zijn belager achterna en geeft hem een trap, waarna de twee beginnen te vechten. Op dat moment loopt het volledig uit de hand.

Meer rugby dan voetbal

Trainer van de U8 van Thes Sport Gunter Vanaeken zag alles gebeuren. “Ik ben al zes jaar trainer maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Die wedstrijd had niets te maken met voetbal maar met rugby. Onze spelers werden constant door de spelers van Tubize in de keel gegrepen en geduwd. Twee van mijn spelers willen zelfs nooit meer voetballen. Hopelijk hebben ze hierdoor geen trauma opgelopen. Morgen spelen we een wedstrijd in het Hageland in Tongerlo. We hopen dat alle spelertjes meegaan om het incident van vandaag op die manier te kunnen verwerken. Toen ik de delegé van de andere ploeg over het veld zag lopen richting de scheidsrechter, heb ik onmiddellijk mijn jongens verzameld. Iets later, toen ze begonnen te vechten, ben ik met mijn jongens naar binnen gelopen. Verschillende van onze supporters hadden schaafwonden, van een van hen hadden ze zijn bril kapotgeslagen. “Sorry maar ik heb ze niet meer onder controle” riep de andere trainer nog”, aldus een aangeslagen Gunter Vanaeken.

Excuses

Kristof Maes verantwoordelijke jeugd bij Thes sport was geschokt toen hij het nieuws vernam. “De wedstrijd eindigde in een 4-3 voorsprong voor Thes sport. Toen één van de ouders van de andere ploeg een supporter van Thes sport aanviel begon het allemaal. De trainer en de afgevaardigde van Tubize liepen over het veld en begonnen te schelden. Wellicht konden ze niet tegen hun verlies. En toen is het allemaal begonnen. Ongelofelijk hoe een paar zatlappen voetbal in een negatief daglicht kunnen brengen. De organisatie heeft zich bij ons geëxcuseerd en heeft melding gedaan bij de Vlaamse voetbalfederatie. Ze zijn ook gesanctioneerd ter plaatse. Blijkbaar is het niet de eerste keer dat die voetbalploeg problemen heeft veroorzaakt”, aldus Maes.

Wim Moortgat, tornooiverantwoordelijke van FC Dender vindt het voorval bijzonder jammer. “Vier dagen lang hebben 370 ploegen op het grootste toernooi van België voetbal gespeeld. 10.000 toeschouwers hebben genoten van voetbal. Het incident van vandaag moeten we zeker niet afschuiven op Tubize als ploeg. Het gaat om 2 individuen die zich misdragen hebben en die misschien teveel gedronken hebben. Spijtig”, aldus Moortgat.

Véronique Renard bestuurslid bij Tubize was niet op de hoogte van het incident.

Blauwe plek

Wie ook aanwezig was op het tornooi in Dender was THES A-speler Tim Jeunen, wiens zoon Dylano bij de U8 speelt. “De wedstrijd verliep heel gewoontjes, maar toen THES op voorsprong kwam, begonnen enkele ouders van Tubize ons uit te schelden”, aldus Jeunen. “Op dat moment werd er door ons helemaal niet gereageerd. Maar een minuut voor het einde gaf een speler van hen een slag of duw in het gezicht van een van onze jongens, waarop wij uiteraard begonnen te roepen. Aanvankelijk bleef alles kalm, maar plots stak hun afgevaardigde het veld over om te vechten, waarop ik geprobeerd heb hem af te stoppen. Meteen daarna kreeg een van onze supporters een slag langs achter. Die heeft dan gereageerd en toen gingen de poppen aan het dansen.”

“Ik vind het niet meer dan normaal dat hij reageerde, want hij kreeg een serieuze slag en heeft nu een blauwe plek. Ik denk dat ik hetzelfde gedaan zou hebben. Iedereen heeft gezien dat wij uitgedaagd werden, we hebben na afloop zelfs nog excuses gekregen van de organisatie omdat ze voordien nog al problemen hadden met de Tubize-supporters. Het is heel spijtig dat dit moest gebeuren, want dit hoort niet thuis op een voetbalveld en al zeker niet bij een jeugdwedstrijd. En dan moet je weten dat het niet eens een finale was, maar dat het om de twintigste plaats ging. De security heeft de ouders én kinderen meteen de deur gewezen, de spelertjes mochten zich zelfs niet meer douchen.”

Geen schuld

Het zoontje van Jeunen was aangedaan door de feiten. “Hij was fel geschrokken, net als ik trouwens. Je vraagt je af hoe zoiets in godsnaam kon gebeuren. Bart Goor was ook aanwezig en die sprak er ook schande van. Wat ik bovendien heel akelig vond, is dat de spelers van Tubize helemaal niet schrokken, alsof ze het allemaal normaal vonden... Weet je, het is jammer dat THES in dit verhaal vernoemd wordt, want in feite treft deze club geen schuld. Wij werden uitgedaagd en dat heeft de organisatie achteraf heel duidelijk gezegd.”