© Stijn Van de Sande

Bestellen bij de bakker of slager vanuit uw luie zetel

Mechelaars kunnen voortaan de producten die ze bij de buurtwinkels kopen online bestellen en thuis laten leveren. Het bedrijf Beedrop is namelijk neergestreken in de Dijlestad. Het is de tegenhanger van de bezorgdiensten van de grote supermarkten.

Stijn Van de Sande

Beedrop zag drie jaar geleden het daglicht in Oost-Vlaanderen en is intussen sterk gegroeid. Bijna zeshonderd Vlaamse winkels maken al gebruik van het platform, dat nu ook voet aan grond wil krijgen in Mechelen. “Mensen kunnen via onze website online producten bestellen bij een aantal kleinschalige en lokale handelaars”, vertelt Lieve Verhulst van Beedrop. “Die worden dan zonder verzendkosten bij de klant thuis geleverd. We richten ons enkel op voedingsmiddelen.”

“E-commerce zit al een tijdje in de lift, ook voor de dagelijkse boodschappen”, aldus Verhulst. “Grote supermarktketens speelden daar al gretig op in, maar voor buurtwinkels is dat moeilijker. Voor hen liggen de kosten vaak te hoog. Daar willen wij een antwoord op bieden. De klant bestelt online producten bij lokale handelaars en betaalt evenveel als in de winkel. Die handelaars betalen een commissie aan ons, maar kunnen dan wel een extra service bieden en daardoor mogelijk nieuwe klanten aanspreken.”

“Wij willen vooral mensen die slecht ter been zijn en mensen die overdag werken aanspreken via Beedrop”, vertellen Heidi Van Asch van slagerij Lierse Poort en Gino Van den Dries van groenten- en fruitwinkel Charlotte. “Veel mensen willen bewust bij een lokale buurtwinkel kopen, maar geraken door omstandigheden niet tot in de winkel. Door online bereikbaar te zijn met onze producten komen we hen tegemoet en verlengen we onze openingsuren zonder dat dat een grote invloed heeft op ons.”

Schepen van Economie Katleen Den Roover (N-VA) is blij dat de handelaars kunnen gebruikmaken van het platform. “Het is een extra troef voor de Mechelse buurtwinkels en de landbouwers die mikken op de korte keten. Nu doen twaalf handelaars mee, maar ik weet zeker dat dat aantal snel zal groeien en dat dit een succes kan worden in onze stad.”

Beedrop was al actief in Klein-Brabant.