Er komt een nieuwe film van ‘De Collega’s’. Wij vroegen aan de oude cast wat die daarvan denkt en of ze wil meespelen

© VRT

Goed nieuws voor de diehard fans. De Collega’s maken hun grote comeback op het witte doek. Regisseur Jan Verheyen werkt aan een nieuwe film die losjes gebaseerd zal zijn op de legendarische kantoorserie van Jan Matterne uit de jaren zeventig. En natuurlijk gaan de zalen vollopen, zeggen enkele oud-acteurs. “Nog altijd word ik er over aangesproken”, zegt René Verreth. “Ha, wie dat we hier hebben, Persez’ke!”

Christine De Herdt en Jan Ruysbergh

“Kom ik daar voor in aanmerking?”, vraagt René Verreth zich af. “Zeg maar tegen de makers dat ik dat zeer graag zou doen. Ge kunt niet geloven hoe gelukkig ik toen ben geweest. Och, we waren zo blij dat we zo iets fantastisch konden maken. En het werkte zo goed. De Collega’s: dàt was een fenomeen.”

Bijna veertig jaar geleden was de succesvolle tv-reeks over de administratieve dienst van een ministerie voor het eerst te zien op de openbare omroep. Drie seizoenen lang, van ‘78 tot ‘81. Tien jaar later volgde een film: De Collega’s maken de brug. Vandaag moeten we het voorlopig doen met de werktitel: De Collega’s 2.0. Maar dat er een nieuwe prent komt is zeker. Met regisseur Jan Verheyen aan het roer.

“Fobic films, die eerder de langspeler Hasta La Vista maakten, heeft me gevraagd”, zegt Verheyen. “Na De Kampioenen is het fijn een nieuwe iconische serie te mogen verfilmen.” Rijst natuurlijk de vraag: zijn De Collega’s, bijna een halve eeuw nadat ze voor het eerst hun intrede maakten in de Vlaamse huiskamers, nog wel bekend genoeg? René Verreth, die samen met zijn tweelingbroer, wijlen Manu, speelde, is er rotsvast van overtuigd. “Ha, sé, Persez ! hoorde ik daarstraks nog iemand in de winkel roepen. Het is toch altijd wel een beetje schrikken.” (lacht)

Simonne, de vrouw van Jacky Morel, de zwartgallige bode, beaamt. “Baconfoy ! Baconfoy ! Zo werd mijn man aangesproken telkens we aan de kust zaten op een terras. Hij werd voortdurend herkend aan zijn typisch Brussels accent.” En ook al zijn Jaak Vanassche en Tuur De Weert intussen bekender als kampioenenacteurs, ook zij worden meer dan eens herinnerd aan het onafscheidelijke duo De Pesser en Van Hie.

Zelfs een enquête heeft uitgewezen dat de reeks nog altijd leeft. Volgens Fobic Films herkent nog driekwart van de mensen de begintune. “De Collega’s zitten nog altijd in ons collectief geheugen”, zegt Jan Verheyen. “Het is het eerste feuilleton in Vlaanderen dat aansloeg. Het is erfgoed geworden”, gaat Jaak Vanassche verder. “Het draaide vooral om herkenbaarheid”, zegt Johny Voners. “In ons land zijn heel veel ambtenaren, die allemaal vrienden en familie hebben. Iedereen kent er wel een.”

Bovendien zijn er de voorbije jaren twee succesvolle theaterrevivals geweest, waar ook heel wat jong volk naar kwam kijken. Maar is dat voldoende? “Ik ben ervan overtuigd dat de zalen weer zullen vollopen”, zegt Simonne, wiens man recent in het rusthuis werd opgenomen. “Vooral onze generaties zullen kaartjes kopen, denk ik.”

“We gaan het gegeven ook wel actualiseren”, zegt Verheyen. “Het concept van Jan Matterne (de bedenker, die acht jaar geleden overleed, nvdr.) blijft behouden - een groep collega’s op een bureau - maar het speelt zich wel af anno 2017, dus die mensen hebben computers en iPhones.”

Momenteel wordt er een gloednieuw scenario geschreven. De opnames vinden volgend jaar in mei en juni plaats. Wie de hoofdrollen zal spelen is nog lang niet duidelijk. “Het wordt een volledig nieuwe cast. Al is het maar omdat de acteurs van toen intussen allemaal de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben”.

Toch sluit Verheyen niet uit dat iemand van de oorspronkelijke cast een kleine gastrol krijgt. Vanassche en De Weert zijn alvast kandidaat. Ook Verreth is er klaar voor. Alsof hij gisteren nog op de set stond. “Ooh, Mir -ei- ke, ik hou nog altijd zo van mijn Mir -ei- ke (de secretaresse Mireille Puis waar zijn personage een zware crush

Dit is er geworden van de oude Collega’s

Bob Van Der Veken

• Toen: Paul Tienpondt, de directeur die zijn overheidsdienst met vaste hand leidt, streng maar rechtvaardig.

• Nu: 89, speelde nog in Wittekerke, De Kotmadam en Matroesjka’s, maar nu gepensioneerd.

René Verreth

• Toen: Philemon Persez, de overijverige, serieuze afdelingschef die geregeld over zich heen laat lopen.

• Nu: 77, speelde later nog in ‘t Pleintje, en presenteerde met zijn tweelingbroer de legendarische liveshow Pak de Poen, de Show van 1 Miljoen. Stond in 2012 op de CD&V-lijst in Lier, maar raakte niet verkozen.

Nellie Rosiers

• Toen: Mireille Puis, de mondige secretaresse die niet echt gediend is met de amoureuze aandacht die ze van Persez krijgt.

• Nu: 68, werkte nog als regisseuse en ging in de politiek voor Groen. In 1997 getrouwd met Luc Lotigiers, de vader van Helmlut Lotti.

Jaak Van Assche

• Toen: Jean De Pesser, goedlachs, altijd in voor een grapje, maar heeft een klein hartje.

• Nu: 77, acteert nog altijd in FC De Kampioenen en De Zonen van Van As.

Tuur De Weert

• Toen: Gilbert Van Hie, een klerk, maar vooral ook anarchist.

• Nu: 73, acteert nog steeds in (de films van) FC De Kampioenen.

Mandus De Vos

• Toen: Bonaventuur Verastenhoven, de zuurpruim van dienst, een taalpurist die eist dat iedereen Algemeen Beschaafd Nederlands spreekt op kantoor.

• Nu: Overleed in 1996 op 60-jarige leeftijd aan een hartaderbreuk. Was actief in de gemeentepolitiek.

Manu Verreth

• Toen: Jomme Dockx, de naïeve classificeerder die het niet altijd door heeft als zijn collega’s hem weer eens aan het plagen zijn.

• Nu: Overleed in 2009 aan kanker op 69-jarige leeftijd.

Tessy Moerenhout

• Toen: Betty Bossé, de sexy typiste die verschillende collega’s het hoofd op hol brengt.

• Nu: Overleed in 2011 aan borstkanker op 58-jarige leeftijd. Speelde na De Collega’s vooral theaterrollen en gaf les.

Jacky Morel

• Toen: Hilaire Baconfoy, de ‘gangwachter’ die met een zwaar Brussels accent spreekt en zich graag komt moeien.

• Nu: 85, speelde nog verschillende gastrolletjes in tv-series.

Jo Crab

• Toen: De bazige koffiemadam Arabelle Lucas die dol is op roddels.

• Nu: Overleed in 1981 op 63-jarige leeftijd. Had na De Collega’s geen noemenswaardige rollen meer.

Lees meer

Hoofdpunten

Keuze van de redactie

Video