Israëlische regering sluit plaatselijke tak Al Jazeera

Nieuws
De Israëlische regering heeft zondag unaniem besloten om de activiteiten van nieuwszender Al Jazeera in Israël te verbieden. Dat staat in een verklaring van de regering. De maatregel gaat per direct van kracht, laat minister van Communicatie Shlomo Karhi weten op X.
anp
zondag 5 mei 2024 om 12:20 aangepast 13:02
Afbeelding
beeld anp

Het Israëlische parlement stemde begin vorige maand in met een wet die de regering de bevoegdheid geeft om buitenlandse zenders te verbieden als die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. Premier Benjamin Netanyahu noemt Al Jazeera nu in een verklaring een "opruiingskanaal".

Communicatieminister Karhi noemt Al Jazeera een "propagandakanaal van Hamas", de Palestijnse beweging waartegen Israël oorlog voert. "Degenen die tegen Israël ophitsen, degenen die de veiligheid van Israël en IDF-soldaten schaden, zullen niet meer uitzenden vanuit Israël en hun apparatuur zal in beslag worden genomen." Volgens de Israëlische krant Haaretz zal ook de website van Al Jazeera uit de lucht worden gehaald en worden kantoren gesloten.

Al Jazeera doet kritisch verslag van de oorlog in Gaza en is een van de weinige nieuwszenders die daar nog journalisten heeft. Karhi beschuldigde journalisten van de Qatarese zender ervan banden te hebben met Hamas. Al Jazeera ontkent alle beschuldigingen en zegt dat Israël systematisch journalisten aanvalt in de Gazastrook.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

N-VA lijkt Vlaams Belang voor te blijven in Vlaanderen

Volgens de voorlopige resultaten van de verkiezingen in Vlaanderen wordt niet het radicaal-rechtse Vlaams Belang, maar de Vlaams-nationalistische N-VA de grootste partij in het Belgische gewest.

Afbeelding

Exitpoll: grote overwinning voor Le Pen in Frankrijk

In Frankrijk stevent de partij Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen af op een grote overwinning bij de Europese verkiezingen. Volgens een exitpoll krijgt de partij meer dan 30 procent van de stemmen.

Afbeelding

Israëlische minister Gantz stapt uit oorlogskabinet Netanyahu

De Israëlische minister Benny Gantz, lid van het oorlogskabinet van premier Benjamin Netanyahu, heeft aangekondigd dat hij uit de regering stapt. Hij gaf het uitblijven van een plan voor de toekomst van de Gazastrook als reden voor zijn vertrek.

Afbeelding

Exitpolls uit meerdere Europese landen komen binnen

Uit meerdere Europese landen zijn de eerste exitpolls uitgebracht na de Europese parlementsverkiezingen. In Griekenland is de rechtse partij van premier Kyriakos Mitsotakis volgens de exitpoll van de omroep ERT de grootste geworden.

Afbeelding

Demonstranten Erasmus negeren verzoek om naar andere plek te gaan

De studenten die al dagen demonstreren bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam hebben geen gehoor geheven aan een verzoek van de universiteit om het protest te verplaatsen naar een andere locatie. De universiteit had hen gevraagd om zondag voor 18.

Afbeelding

Radicaal-linkse partij volgens exitpoll bovenaan in Wallonië

Een radicaal-linkse partij lijkt bij de Belgische verkiezingen de grootste te worden in Wallonië. De PVDA-PTB krijgt volgens een exitpoll van de Franstalige zender RTL Info bijna een kwart van de stemmen en eindigt voor de sociaaldemocraten en de liberalen.