© Shutterstock

Nieuwe regels voor gehuwde Belgen op komst: wat verandert er?

Na de modernisering van het erfrecht gelden in de nabije toekomst nieuwe regels voor de verdeling van het vermogen van gehuwde Belgen. Dit gaat er allemaal veranderen.

rrln

“Het nieuwe huwelijksvermogensrecht is zo goed als klaar”, zei minister van Justitie Koen Geens zaterdag op de beurs Finance Avenue. Dat meldt De Tijd. “Het moet begin 2019 kunnen van kracht gaan.”

Het huwelijksvermogensrecht is het geheel van regels over de verdeling van goederen en schulden bij getrouwde koppels. “In het wettelijk stelsel – voor wie geen huwelijkscontract afsloot - voorzien we een verbeterde regeling voor onder andere levensverzekeringen en aandelen op naam. In het stelsel van de scheiding van goederen gaan we een solidariteit tussen de partners inbouwen”, legde Geens uit.

Voor mensen die niet getrouwd zijn en wettelijk samenwonen, verandert er niets. Een hervorming van die regels is volgens Geens ideologisch lastig te verwezenlijken. “Sommigen willen algehele vrijheid, terwijl anderen eigenlijk wel hun partner willen beschermen.”

Eerder werd het erfrecht al gemoderniseerd. Dit is onlosmakelijk verbonden met het huwelijksvermogensrecht, aangezien er in het huwelijkscontract wordt bepaald wat er aan een echtgenoot/echtgenote wordt nagelaten. Volgens de minister biedt het nieuwe erfrecht -dat vanaf september 2018 in werking treedt- “meer vrijheid maar voorziet nog altijd solidariteit”.

Geens maakte voor de nieuwe regelgeving onderscheid tussen drie scenario’s, namelijk voor gehuwden zonder een testament, met een testament en een erfovereenkomst.

Zonder testament

De regels rond het erfrecht bij het overlijden zonder testament blijven nagenoeg gelijk. De erfenis wordt verdeeld volgens de wettelijke regels. Zo gaat bijvoorbeeld alles naar de kinderen, voor wie kinderen nalaat. Ieder kind heeft recht op een gelijk deel.

Met testament

Wie wel een testament wil opstellen, krijgt meer vrijheid, legde Geens uit. Hoe dan ook zal het deel voor de kinderen in eerste instantie worden beperkt tot de helft van de nalatenschap. Nu ligt dat nog aan het aantal kinderen dat de overledene heeft. Zo wordt er bij drie of meer kinderen driekwart van de erfenis beschikbaar gesteld voor hen.

Vanaf september 2018 zal u dus een groter deel (50 procent) van uw vermogen vrij kunnen verdelen. Dat zouden alsnog uw kinderen kunnen zijn, maar ook bijvoorbeeld andere personen of een goed doel.

Erfovereenkomst

De gemoderniseerde erfrechtregels laten ook ruimte om afspraken te maken met uw partner en kinderen over de verdeling van de erfenis, zonder dat uw kinderen dit nog later kunnen aanvechten (wat nu wel het geval is). “De notaris moet voor alle partijen wel altijd 30 dagen bedenktijd respecteren”, aldus Geens. “En als u een overeenkomst sluit, kan u alleen beschikken over goederen die al bestaan. Niet over toekomstige goederen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER