Verpleegster die ontsnapte gevangene onderdak gaf, is spoorloos

De politie is met man en macht op zoek naar Christine Lenaerts (45) uit Grobbendonk. De verpleegster van de gevangenis in Antwerpen kwam vorige week in opspraak nadat ze thuis een ontsnapte gevangene had opgevangen. Maar nu is zowel zij als de gevangene ineens spoorloos. Het gerecht houdt met alle pistes rekening, ook met “een ernstig scenario”.

Marc Klifman

Voorlopig lijkt het een mysterie wat er met Christine Lenaerts precies gebeurd is. Feit is dat de vrouw, een verpleegster met meer dan twintig jaar dienst in de gevangenis van Antwerpen, vorige week met onmiddellijke ingang geschorst werd. De reden was ook niet min. Ze had het weekend voordien een ontsnapte gevangene bij haar thuis opgevangen.

Die gevangene, Ashley V.D.V., stond op het punt te trouwen in de gevangenis. Maar dat huwelijk is nooit doorgegaan, omdat de vrouw na een weekend penitentiair verlof niet naar haar cel was teruggekeerd.

Compleet overstuur belde ze twee weken geleden aan bij verpleegster Christine Lenaerts. Beiden zijn afkomstig uit dezelfde streek in Grobbendonk, maar ze kenden elkaar natuurlijk ook van in de gevangenis. Ashley zei dat ze een pak slaag had gekregen van haar vriend. Ze was op zoek naar onderdak. De verpleegster nam haar in huis, met de voorwaarde dat Ashley zich na het weekend aan de gevangenis zou aanbieden.

De twee trokken op maandag naar de gevangenis, maar bijna aangekomen sprong Ashley ineens uit de auto en nam ze opnieuw de vlucht. De gevangenisdirectie zag geen andere keuze dan de verpleegster onmiddellijk te schorsen, omdat ze niet meteen contact had opgenomen met de politie. Christine Lenaerts verklaarde dat ze in paniek was geschoten toen ze de toegetakelde Ashley zag. Tijdens dat weekend werd zij naar eigen zeggen ook bedreigd door de vriend. “Hij heeft me het hele weekend gestalkt en bedreigd aan de telefoon. Nu zit ik doodsbang thuis, met een honkbalknuppel binnen handbereik”, liet ze vorige week optekenen.

Houden ze zich samen schuil?

Maar gisteren bleek ineens dat Christine Lenaerts sinds afgelopen zondagavond compleet spoorloos is. Ze had haar vader nog afgezet in Antwerpen, maar sindsdien gaf de vrouw geen teken van leven meer.

Het Antwerpse gerecht houdt met alle pistes rekening, ook met “een ernstig scenario”, bevestigen goedgeplaatste bronnen. Zo is het niet uitgesloten dat de verpleegster een wanhoopsdaad pleegde. Maar ook de piste van de gewelddadige vriend van de gedetineerde vrouw wordt niet uitgesloten. Ashley V.D.V. zelf is ook nog steeds voortvluchtig. De speurders sluiten dus ook niet uit dat de verpleegster en de gevangene zich mogelijk samen ergens schuilhouden.

Al enkele dagen wordt er met man en macht op de zaak gewerkt. De politie vraagt uit te kijken naar de donkergrijze Dacia Duster van Christine Lenaerts, met nummerplaat 1 SEA 519. Op de dag van haar verdwijning droeg ze een trui met witte en rode verticale strepen.

INFO

Wie meer weet, wordt verzocht contact op te nemen met de politie op 0800-30.300.