Luister naar

Trump wil zo nodig VS uit Postverdrag terugtrekken

Nieuws
Opnieuw dreigt de Amerikaanse president Donald Trump zijn land terug te trekken uit een internationale overeenkomst. Ditmaal gaat het om het Postverdrag van de Wereldpostunie (UPU). Trump stelt dat dit verdrag China op oneerlijke wijze bevoordeelt, ten koste van de Verenigde Staten.
Tilly Dodds
vrijdag 19 oktober 2018 om 03:00
Containers staan klaar voor verzending in de haven van Savannah, Georgia.
Containers staan klaar voor verzending in de haven van Savannah, Georgia. ap / Stephen B. Morton

Washington

Het Postverdrag van de UPU, een in Bern gevestigde organisatie van de Verenigde Naties, bevat afspraken over het internationale postverkeer en is door 192 landen ondertekend. Het uit 1874 stammende verdrag werd in 1969 aangepast ten gunste van ontwikkelingslanden. Die kunnen sindsdien kleine pakketten (met een gewicht tot twee kilogram) tegen ­lagere tarieven verzenden dan de tarieven die voor rijkere landen worden gehanteerd.

Destijds had China nog de status van ontwikkelingsland en het profiteert nog altijd van die status, hoewel het inmiddels behoort tot de grote spelers op het wereldhandelstoneel. De VS vinden daarom dat de UPU China moet dwingen de status van ontwikkelingsland op te geven. Om de UPU onder druk te zetten, zullen de VS een begin maken met het proces van terugtrekking uit die organisatie, hebben ambtenaren van het Witte Huis laten weten.

onderhandelen

Volgens enkele hoge ambtenaren zullen de VS tijdens het terugtrekkingsproces, dat wel een jaar kan duren, proberen opnieuw te onderhandelen over het verdrag, in een poging tot een ‘eerlijker’ postsysteem te komen. Als die onderhandelingen succesvol zijn, kan de Amerikaanse terugtrekking achterwege blijven.

Behalve naar opheffing van de status van China als ontwikkelingsland, streven de Amerikanen ook naar een wijziging van Postverdrag die het mogelijk maakt dat landen hun eigen tarieven vaststellen voor het verzenden van kleine pakketten. Voor grotere pakketten mogen ze dat al.

De Amerikaanse ambtenaren wijzen erop dat sinds de komst van het internet het internationaal online winkelen enorm is toegenomen. Dat heeft ertoe geleid dat er veel meer kleine postpakketten internationaal verzonden worden.

China exporteert meer goederen naar de VS dan enig ander land, en volgens ambtenaren zetten de lage tarieven voor China de financiën van US Postal Service, het Amerikaanse postagentschap, onder druk. De regeling zou het agentschap jaarlijks ongeveer 300 miljoen dollar kosten. De ambtenaren zeggen ook dat de huidige regeling misbruikt wordt om goedkoop drugs en nepmerkartikelen vanuit China naar de VS te verzenden.

Herziening van het Postverdrag, waarop, behalve de US Postal Service ook bedrijven als Amazon en FedEx al langer aandringen, zouden ongunstig kunnen uitpakken voor online shoppers in de VS, die nu nog vaak tegen lage kosten in het buitenland kleine artikelen kunnen aanschaffen.

America First

Het dreigen met terugtrekking uit de UPU past geheel in diens America First-beleid van Trump en is zijn jongste stap tegen China, waarmee de VS in een handelsoorlog zijn verwikkeld.

Het is ook een verdere stap in Trumps politiek om de VS los te maken van internationale organisaties die een beleid voeren waarmee hij het oneens is of dat hij schadelijk acht voor de Amerikaanse belangen. Zo heeft hij de VS al teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs en uit de deal met Iran over inperking van het Iraanse nucleaire programma. Bovendien zijn de VS onder Trump opgestapt uit de Unesco en de Mensenrechtenraad van de VN. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Andrej Belooesov

Poetin ruilt trouwe defensieminister Sjojgoe in voor een econoom zonder oorlogservaring

De Russische president Vladimir Poetin ruilt zijn trouwe minister van Defensie Sergej Sjojgoe in voor Andrej Belooesov, een econoom zonder militaire ervaring. Het is de vraag of er in de praktijk veel zal veranderen voor de oorlog tegen Oekraïne.

Liudmila Kalashnik (88) wordt geëvacueerd uit Vovtsjansk, afgelopen zondag. Haar man stierf na een Russische raketaanval op het dorp.

Russische doorbraak dreigt in noorden van Charkiv: 'Wie niet wil sterven, moet nu met mij meegaan'

Rusland heeft de aanval geopend op het noorden van de Oekraïense provincie Charkiv. Met name bij de dorpen Vovtsjansk en Lyptsi wordt zwaar gevochten. De lokale autoriteiten zijn overgegaan tot evacuatie van de grensstreek.

Rook stijgt maandag op boven Gaza-Stad. Op de voorgrond is een Israëlische gepantserd voertuig te zien.

Israëls aanpak om Hamas te vernietigen werkt niet, oordeelt de VS. 'Het ontbreekt aan een plan'

Oplaaiende gevechten in Noord-Gaza hebben geleid tot ernstige Amerikaanse kritiek op de Israëlische manier van oorlogsvoering. Die zou slechts leiden tot nóg meer verwoesting en burgerdoden.

Afbeelding

LEGO sleept Nederlander voor rechter om inbreuk op merkrecht. 'Nogal verbaasd over deze claim'

LEGO, de grootste speelgoedfabrikant ter wereld, sleept een Nederlander in een kort geding voor de rechter. Volgens het Deense speelgoedbedrijf maakt hij inbreuk op het merkrecht.

Demonstranten zitten in een straat vlakbij het parlementsgebouw in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

Georgische politie beëindigt protestactie tegen 'buitenlandse agent'-wet, parlement stemt deze week

De Georgische politie heeft een einde gemaakt aan de protestactie buiten het parlement tegen de ‘buitenlandse agent’-wet. Demonstranten vrezen dat de wet gebruikt zal worden om kritische geluiden te onderdrukken.

Joost Klein

Diskwalificatie kandidaat tijdens ESF is uitzonderlijk

Nooit eerder in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival werd een kandidaat tijdens het evenement gediskwalificeerd. Zaterdag werd bekend dat de Nederlandse inzending Joost Klein niet mee mag doen aan de finale.