Luister naar

Amerika trekt de geldbeurs voor christenen in Irak

Nieuws
Met een forse investering willen de Verenigde Staten christenen en jezidi’s in Irak helpen. Maar het is ook een gebaar jegens de Verenigde Naties en het kan moslims vertoornen.
Herman Veenhof Herman Veenhof
vrijdag 19 oktober 2018 om 03:00
Iraakse christeren tijdens een eredienst in de Mar Tomakerk in Mosul. Hier zijn al vanaf 2017 hulpprojecten aan de gang.
Iraakse christeren tijdens een eredienst in de Mar Tomakerk in Mosul. Hier zijn al vanaf 2017 hulpprojecten aan de gang. epa / Ammar Salih

Qaraqosh – Washington

Als alles goed gaat, wordt de Vlakte van Nineveh dit jaar bevloeid met 300 miljoen Amerikaanse dollars. De door vijftien jaar oorlog verwoeste regio, waar vroeger in overgrote meerderheid christelijke Irakezen woonden, moet er weer leefbaar door worden. Ook wordt er de terugkeer mee gestimuleerd van miljoenen geloofsvluchtelingen die werden weggejaagd door ISIS. Vandaar de vreugde bij Ron van der Spoel, voorzitter van Open Doors Nederland. ‘Een heel belangrijke stap voor al die christenen en jezidi’s die weer terug willen naar hun dorpen. Ook Open Doors heeft zich hier hard voor gemaakt, in Brussel en bij de Verenigde Naties.’

Het Amerikaanse geld wordt besteed via de hulpkoepel Usaid. Die heeft contracten gesloten met 36 lokale, 27 internationale en elf geloofsorganisaties in het noorden van Irak. Mark Green, de topbestuurder van Usaid heeft Max Primorac als permanent gevolmachtigde in de stad Irbil neergezet. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat de bedragen ten goede komen aan een grootschalig wederopbouwprogramma dat het lenigen van de nood door de genocide op de jezidi’s en de vervolging van christen expliciet maakt: de Genocide Recovery and Persecution Response (GRPR). Ruim vijftig miljoen dollar gaat naar noodhulp, bijna zeventig miljoen naar activiteiten die gericht zijn op economisch herstel. Ruim 37 miljoen is voor het opruimen van mijnen; opvallend is het bedrag van ruim 22 miljoen dat in verschillende projecten wordt besteed aan psychosociale hulp, zoals het opbouwen van ‘bewustwording, gemeenschapszin en voorkoming van geweld.’

lange neus

De Amerikaanse generositeit heeft politieke achtergronden. Vicepresident Mike Pence had precies een jaar geleden de steun al beloofd, maar er was vrijwel niets van terechtgekomen; enerzijds omdat de Usaid nogal bureaucratisch werkt, anderzijds omdat het moeite kostte de Amerikaanse projecten los te weken uit de setting van de organisaties binnen de Verenigde Naties, waarmee steeds meer gebroken wordt.

Het als staat direct steun verlenen aan vervolgde christenen is ook een Amerikaanse lange neus naar de VN. Het bleek ook moeilijk steun vanuit de Noord-Iraakse bolwerken als Dohuk, Irbil en zelfs het christelijke Qaraqosh naar kleinere plaatsen te krijgen.

Het beschikbaar komen van het geld werd bekend vlak nadat de Iraakse chaldeeuws-katholieke kardinaal Louis Raphael Sako I bij de bisschoppenconferentie in Rome had geklaagd over de Verenigde Staten. ‘Van de beloofde hulp hebben we tot nu toe niets gezien. Maar we blijven hopen’, zei hij tegen Vatican News en Kathpress. Hij prees Hongarije, dat vijf miljoen gaf, geld dat concreet werd besteed aan onderwijsdoelen.

Hulpprojecten zijn al vanaf 2017 aan de gang in christelijke plaatsen rondom Mosul (de moderne stad bij het oude Nineveh), waar ISIS tot diep in 2017 verwoed tegenstand bood en de bevolking tot het laatst toe terroriseerde.

Stadjes als Tel Skuf en Ba’ashiqa (op zo’n vijftig kilometer ten noorden en noordoosten van Mosul gelegen) zijn plaatsen waar hulp wordt geboden, scholen, kerken, huizen en voorzieningen worden gerepareerd, mijnen en andere explosieven geruimd en waar weer ruimte is voor onderwijs en erediensten. Religies moeten er weer samenleven; in Ba’ashiqa liggen binnen een straal van enkele kilometers twee christelijke kerken, enkele moskeeën en vooral veel islamitische heiligdommen. Usaid herstelde 21 scholen en is er is nu weer water voor de 12.000 inwoners.

nummer acht

Het gevaar dreigt dat radicale moslims vertoornd raken als de hulp aan christenen en jezidi’s direct via Amerikaanse organisaties komt. Ook is er bepaald niet altijd harmonieuze samenwerking tussen orthodoxe, rooms-katholieke en evangelische christelijke organisaties.

Irak staat op nummer acht in de jaarlijks door Open Doors gepubliceerde ranglijst van vijftig landen waarin christenen het meest worden vervolgd.

De meest radicale islamitische terreurbeweging, ISIS, is weliswaar militair verslagen, maar toch ‘is het gedachtegoed nog levend’, stelt Open Doors.

Ten tijde van Saddam Hussein was vijf procent van de bijna veertig miljoen Irakezen christelijk. Nu is dat minder dan een half procent. Ook na ISIS is er sprake van vervolging. Open Doors: ‘Christenen worden gediscrimineerd door de overheid. In het midden en zuiden van Irak tonen ze geen geloofssymbolen meer.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een vrouw verlaat een stembureau in Londen.

Britse Conservatieven verliezen 'bijna catastrofaal' bij plaatselijke verkiezingen

De Conservatieve Partij stevent af op een flinke nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen die donderdag in een deel van Engeland zijn gehouden. Voor Rishi Sunak is de situatie ernstig.

Het uiterlijk van Victoria is gebaseerd op dat van de Oekraïense influencer en zangeres Rosalie Nombre.

Oekraïne lanceert door AI gegenereerde persvoorlichter. 'Een technologische sprong vooruit'

Victoria Shi zal media en burgers namens het ministerie te woord staan. Het uiterlijk van de digitale woordvoerder is gebaseerd op dat van een Oekraïense influencer

Palestijnse kinderen bij een voedseluitdeelpunt van World Central Kitchen, in de province Deir Al-Balah in het midden van de Gazastrook.

Hamas is niet klaar om zijn troefkaarten, de gijzelaars, op te geven

Het leed in Gaza is amper te overzien, maar Hamas denkt het tij mee te hebben en blijft onwrikbaar in onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Aangezien ook Israël een mes tussen de tanden houdt, is een deal nog lang niet in zicht.

Nog voor zonsopgang begonnen politieagenten in vol ornaat met het beëindigen van de demonstratie.

Biden niet van plan koers te wijzigen na nieuwe escalaties Amerikaanse studentenprotesten

Op verscheidene Amerikaanse universiteiten lopen pro-Palestijnse demonstraties uit de hand, met talloze arrestaties tot gevolg. Donderdag reageerde president Joe Biden voor het eerst uitgebreid op de acties.

De protesten op Amerikaanse campussen veroorzaken een schisma onder Joodse studenten.

Studentenprotesten veroorzaken een schisma in de VS. 'De vraag is nu: aan welke kant sta jij, als Jood?'

Door de pro-Palestijnse betogingen gaan Joodse studenten in de VS opnieuw nadenken over de oorlog. En over hun eigen identiteit. Dat leidt tot heel verschillende uitkomsten.

Premier Mark Rutte staat de pers te woord na een bijeenkomst in Brussel van de Europese regeringsleiders over het corona-herstelplan, juli 2020.

Nederland dreigt miljarden aan Europees 'coronageld' mis te lopen

De Nederlandse overheid dreigt miljarden euro’s aan Europees ‘coronageld’ mis te lopen door vertraagde wetgeving. Die vertraging is deels het gevolg van de val van het kabinet. Het nieuwe kabinet heeft hierdoor mogelijk meteen al een gat in de begroting.